Meghalt az első koronavírusos beteg az USA-ban

koronavírus USA
Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által közreadott, dátumozatlan kép a központ által készített illusztrációról, amelyen a kínai Vuhan városból induló vírusnak, az új 2019-nCov humán koronavírusnak az ultrastrukturális morfológiája látható. A vírus a külsején elhelyezkedő tüskéknek köszönheti a koronavírus elnevezést.
Vágólapra másolva!
Az amerikai Fox News hírcsatorna arró számolt be, hogy meghalt az Egyesült Államokban egy ötvenes éveiben járó nő a koronavírus okozta betegségben. Ő az első áldozata a halálos kórnak az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Először csak annyit közölt a helyi egészségügyi hatóság tisztviselője, hogy az illető Washington államban halt meg.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) által közreadott, dátumozatlan kép a központ által készített illusztrációról, amelyen a kínai Vuhan városból induló vírusnak, az új 2019-nCov humán koronavírusnak az ultrastrukturális morfológiája látható. A vírus a külsején elhelyezkedő tüskéknek köszönheti a koronavírus elnevezést. Forrás: MTI/EPA/CDC

Később Donald Trump amerikai elnök sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelenleg 22 koronavírusos beteg van az Egyesült Államokban, de valószínűleg többen lehetnek. Ugyanakkor nem szabad pánikba esni, és az újságírókat is arra kérte, hogy a média se keltsen pánikot.

"Sajnos az egyik beteg meghalt: egy ötvenes éveiben járó, nagyszerű nő, akinek más egészségügyi problémái is voltak. Négyen nagyon betegek, de tizenöten már vagy teljesen felépültek, vagy nagyon jó úton haladnak afelé." - nyilatkozta az elnök.

Mike Pence alelnök, akit Trump a járvány kezelésével bízott meg, elmondta, hogy a jövőben

nem engedik be az országba azokat, akik a megelőző 14 napban Iránban jártak.

Pence egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy ne utazzanak Olaszország és Dél-Korea érintett területeire.

Alex Azar egészségügyi miniszter arra az álláspontra helyezkedett, hogy az amerikaiaknak nem kell különösebb óvintézkedéseket tenniük, mert a fertőzés kockázata jelenleg továbbra is alacsony. A miniszter figyelmeztetett azonban, hogy ez gyorsan változhat, ezért azt szeretnék elérni, hogy

a lehető legkevesebben utazzanak az érintett területekre és onnan az Egyesült Államokba.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében azt is fontolgatja a kormányzat, hogy belépési korlátozásokat vezet be a mexikói határon. Mexikóban jelenleg három fertőzöttről tudni, akik Olaszországból érkeztek a latin-amerikai országba.

Az amerikai koronavírusos betegek száma aránylag kevésnek számít. Világszerte körülbelül 86 ezren fertőződtek meg, és több mint 2900-an haltak bele a betegségbe.