Hogy lesz a globalizmus a koronavírus áldozata?

Horizontal
South Korean soldiers wearing protective gear spray disinfectant as part of preventive measures against the spread of the COVID-19 coronavirus, at a shopping centre of Dongdaegu railway station in Daegu on February 29, 2020. - South Korea confirmed 594 more coronavirus cases on February 29, the biggest increase to date for the country and taking the national total to 2,931 infections with three additional deaths. (Photo by - / YONHAP / AFP) / - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT NO ARCHIVES RESTRICTED TO SUBSCRIPTION USE
Vágólapra másolva!
A Covid-19 koronavírus már most megkérdőjelezi a globalizáció szentségét: ez a mikroba váratlanul leleplezte egy rosszul átgondolt doktrína veszélyeit. Erről ír az egyik legsikeresebb francia esszéíró, Ivan Rioufol a Le Figaróban. Írásának címe - amelyből nagy terjedelemben közlünk részleteket - rendkívül gondolatébresztő: A globalizmus mint a koronavírus áldozata.
Vágólapra másolva!

"Vajon a globalista ideológia, amit az őshonos népek (1) elutasítanak, képes-e túlélni a kínai koronavírust? Ez a nyugtalanító járvány igencsak felzaklatja most a nagy népkeveredés szorgalmazóit, akik többek között (Macron Franciaországában) Macroniában találtak menedékre. A keveredés hívei elszántak az ügy érdekében: máris megfogalmazták az együttélés előnyeiről szóló szónoklataikat. Hevesen támadják azokat, akik továbbra is kitartanak amellett, hogy a határvédelem nagyon fontos – ezt a szót tiltja a „megvilágosult" elit."

Az ismert esszéíró arra utal, hogy teljesen logikus lépés lenne szigorú határőrizetet bevezetni Olaszország és Franciaország között. Kétségtelen, vannak olyan országok és határok, ahol ez értelmetlen, de éppen az olasz-francia határ nem ilyen. Itt elengedhetetlen lenne. Hiszen most Olaszország a legfertőzöttebb ország a koronavírus tekintetében. Azonban az olasz-francia határ lezárása jelképes döntés lenne. Bizonyos értelemben egy bevándorlásellenes döntés is. És ezt nem vállalja Macron kormánya. A francia önkéntesek rendszeresen akarták itt megakadályozni, hogy illegális migránsok jussanak be Franciaországba - a végeredmény mindig az volt, hogy a csempészek megúszták, és az önkéntes határvédőket büntették.

Dél-koreai katonák fertőtlenítenek egy vasútállomás bevásárlóközpontjában. Forrás: AFP/-

"A globalizáció szentségét a Covid-19 koronavírus veszélyezteti: ez a mikroba váratlanul leleplezte egy rosszul átgondolt doktrína veszélyeit. Bruno Le Maire, gazdasági miniszter kedden olyan jelenségnek mutatta be a koronavírust, amely a globális gazdaság felborulásához vezethet. Ha csak a részvénypiacok pánikját nézzük, meggyőződhetünk a piacok sebezhetőségéről. Le Maire hangsúlyozza, hogy „feltétlenül szükség van bizonyos tevékenységek áthelyezésére és néhány termelési lánc függetlenségére", és ezzel elismeri, hogy ez a fajta szuverenitás az országnak egyre nagyobb mozgásteret jelentene.

A koronavírus sokkal többet tett tizenöt nap alatt, mint a globalizáció boldogító csodája elleni összes felhívás és figyelmeztetés.

A bolygót uraló pánik arra kényszerít mindannyiunkat, hogy tekintsük át – ne csak a globális szabadkereskedelemre épülő gazdaságot – amelynek termelése nagyrészt Kínától függ –, hanem a tömeges bevándorlást, és az azt kísérő tömeges turizmust is. A mások iránti nyitottság, a diszkrimináció-mentesség és a szabad mozgás – ezek a mainstream gondolkodásmód alapszabályai – az egészségügyi és a lehetséges pénzügyi válságot előidéző, súlyosbító tényezők. Már a spanyolnátha is óriási pusztítást okozott az első világháború után. Azok, akik a határok, országok és nemzetek eltörlésével ígérik a földi paradicsomot, valójában egy brutális világot mozdítanak elő, amely utat nyit a tisztességtelen versenynek, a társadalmi dömpingnek, a multikulturális konfliktusoknak és az emberiséget jelenleg sújtó járványoknak. A holnap világának reakciója pedig az, hogy vissza kell térnünk az emberi földrajzhoz, és ahhoz, hogy mindennek korlátokat szabjunk.

Az antirasszista aktivisták csak akkor látják meg a sokszínűség katasztrófáit, amikor egy ehhez hasonló durva realitással szembesülnek. A koronavírus összedönti angyali világmindenségüket. A túlélés szempontjából a határok lezárása, a tilalom elengedhetetlen. Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet a kínaiak elleni rasszizmusra figyelmeztetett, amit állítólag már érzékelnek Franciaországban. Ha ezt tényként megerősítik, akkor el is fogják ítélni. Annál inkább megdöbbentő ezeknek a mozgalmaknak a közömbössége azzal a veszéllyel kapcsolatban, amellyel az őshonos franciáknak kell szembenézniük. Ők ugyanis semmit sem számítanak a hangos kisebbségekhez képest, akik megindítják a széplelkeket. A hivatásos antirasszisták tagadják a fehérek elleni rasszizmust, és úgy tesznek, mintha nem vennék észre az iszlám antiszemitizmust. Az egyiptomi származású Jean Messiha-t, a Nemzeti Tömörülés egyik tagját nemrég tevéhez hasonlította egy ellentmondásos humorista, Yassine Belattar, anélkül, hogy ezt az SOS Racisme elnöke, Dominique Sopo elítélte volna. Sőt, épp ellenkezőleg, ő maga is folytatta az állati metaforával való gúnyolódást. Ezt a karikatúrát még Charles Maurras használta Léon Blum-al szemben, emlékeztetett Gilles-William Goldnadel ügyvéd."

Az SOS Racisme közismerten Soros-közeli, bevándorlást pártoló szervezet. Yassine Belattar, akiről a francia esszéista ír, és akit diszkréten ellentmondásosnak nevez, a francia embereket rendszeresen szidalmazó humorista - és egyúttal Macron elnök a külvárosok problémájával és felzárkóztatásával foglalkozó tanácsadója.

A belázasodó gazdaság

"Lehet, hogy a globális gazdaság lázas állapotával köszönt be a pénzügyi válság, amelyet a megfigyelők hónapok óta jövendölnek? Hacsak a Covid-19 koronavírus nem veszít gyorsan az intenzitásából – amire azért van némi esély –, a tőzsde újabb megrendülésétől kell tartani. A világ gyára, Kína szállítja az autóipar és a repülőgépipar számára az alkatrészek nagy részét. Ezenkívül, a textil-, a gyógyszer-, a vegyi és az elektronikai ipar nagy beszállítója. Ami az egészségügyet és gyógyszeripart illeti, Európa csaknem 85%-ban függ a kínai termeléstől, némely ország teljes csődje forog kockán. Hétfőtől kezdve a milánói, párizsi és frankfurti tőzsde több mint 3%-ot csökkent. Azóta kissé lassult ez a tendencia. Az általánossá vált államadósság – különösen az Egyesült Államokban – valamint a pénzügyi és ingatlanbuborékok nagyon törékeny együttest alkotnak. Kedden a (francia) Számvevőszék maga figyelmeztetett az államadósságra, melyet „aggasztónak" ítélt. Egy nagyobb sokk esetén Franciaország sem maradt sértetlen.

Végső soron a koronavírus hirtelen felébresztette az alvókat. Ez a kiszámíthatatlan esemény tizenöt nap alatt sokkal többet tett, mint a globalizáció boldogító csodája elleni összes felhívás és figyelmeztetés. A potenciálisan halálos vírustól való félelem ettől fogva azokat teszi felelőtlenné, aki azért ostorozzák a népet, mert tartanak a rájuk kényszerített nyitástól és a megkülönböztetés nélküli népességcserétől. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEE) sokat kockáztat azzal, hogy – amikor a vírus veszélyes eszközként megjelenik – a globalizmus elavult szabályait akarja előírni a nemzetek számára. A Les Valeurs Actuelles (VA) francia hetilap tanulmánya, amely az EJEE egyes bírái és a nyitott társadalom eszméjét hirdető Soros György közötti kapcsolatokat tárja föl, újabb nyomós érveket szolgáltat arra, hogy egy invazív és despotikus folyamat zajlik, amely figyelmen kívül hagyja a francia lakosság akaratát, sorsát és identitását."

Egyébként Soros György és az Emberi Jogok Európai Bírósága közti nyomasztó kapcsolatról - a Les Valeurs Actuelles tanulmánya és a V4NA nemzetközi hírügynökség információi alapján - az Origo is részletesen beszámolt.