Hogy lesz a globalizmus a koronavírus áldozata?

2020.03.01. 13:22

A Covid-19 koronavírus már most megkérdőjelezi a globalizáció szentségét: ez a mikroba váratlanul leleplezte egy rosszul átgondolt doktrína veszélyeit. Erről ír az egyik legsikeresebb francia esszéíró, Ivan Rioufol a Le Figaróban. Írásának címe - amelyből nagy terjedelemben közlünk részleteket - rendkívül gondolatébresztő: A globalizmus mint a koronavírus áldozata.

"Vajon a globalista ideológia, amit az őshonos népek (1) elutasítanak, képes-e túlélni a kínai koronavírust? Ez a nyugtalanító járvány igencsak felzaklatja most a nagy népkeveredés szorgalmazóit, akik többek között (Macron Franciaországában) Macroniában találtak menedékre. A keveredés hívei elszántak az ügy érdekében: máris megfogalmazták az együttélés előnyeiről szóló szónoklataikat. Hevesen támadják azokat, akik továbbra is kitartanak amellett, hogy a határvédelem nagyon fontos – ezt a szót tiltja a „megvilágosult" elit."

Az ismert esszéíró arra utal, hogy teljesen logikus lépés lenne szigorú határőrizetet bevezetni Olaszország és Franciaország között. Kétségtelen, vannak olyan országok és határok, ahol ez értelmetlen, de éppen az olasz-francia határ nem ilyen. Itt elengedhetetlen lenne. Hiszen most Olaszország a legfertőzöttebb ország a koronavírus tekintetében. Azonban az olasz-francia határ lezárása jelképes döntés lenne. Bizonyos értelemben egy bevándorlásellenes döntés is. És ezt nem vállalja Macron kormánya. A francia önkéntesek rendszeresen akarták itt megakadályozni, hogy illegális migránsok jussanak be Franciaországba - a végeredmény mindig az volt, hogy a csempészek megúszták, és az önkéntes határvédőket büntették. 

Dél-koreai katonák fertőtlenítenek egy vasútállomás bevásárlóközpontjában.Forrás: AFP/-

"A globalizáció szentségét a Covid-19 koronavírus veszélyezteti: ez a mikroba váratlanul leleplezte egy rosszul átgondolt doktrína veszélyeit. Bruno Le Maire, gazdasági miniszter kedden olyan jelenségnek mutatta be a koronavírust, amely a globális gazdaság felborulásához vezethet. Ha csak a részvénypiacok pánikját nézzük, meggyőződhetünk a piacok sebezhetőségéről. Le Maire hangsúlyozza, hogy „feltétlenül szükség van bizonyos tevékenységek áthelyezésére és néhány termelési lánc függetlenségére", és ezzel elismeri, hogy ez a fajta szuverenitás az országnak egyre nagyobb mozgásteret jelentene.

A koronavírus sokkal többet tett tizenöt nap alatt, mint a globalizáció boldogító csodája elleni összes felhívás és figyelmeztetés.

A bolygót uraló pánik arra kényszerít mindannyiunkat, hogy tekintsük át – ne csak a globális szabadkereskedelemre épülő gazdaságot – amelynek termelése nagyrészt Kínától függ –, hanem a tömeges bevándorlást, és az azt kísérő tömeges turizmust is. A mások iránti nyitottság, a diszkrimináció-mentesség és a szabad mozgás – ezek a mainstream gondolkodásmód alapszabályai – az egészségügyi és a lehetséges pénzügyi válságot előidéző, súlyosbító tényezők. Már a spanyolnátha is óriási pusztítást okozott az első világháború után. Azok, akik a határok, országok és nemzetek eltörlésével ígérik a földi paradicsomot, valójában egy brutális világot mozdítanak elő, amely utat nyit a tisztességtelen versenynek, a társadalmi dömpingnek, a multikulturális konfliktusoknak és az emberiséget jelenleg sújtó járványoknak. A holnap világának reakciója pedig az, hogy vissza kell térnünk az emberi földrajzhoz, és ahhoz, hogy mindennek korlátokat szabjunk.

Az antirasszista aktivisták csak akkor látják meg a sokszínűség katasztrófáit, amikor egy ehhez hasonló durva realitással szembesülnek. A koronavírus összedönti angyali világmindenségüket. A túlélés szempontjából a határok lezárása, a tilalom elengedhetetlen. Az SOS Racisme (SOS Rasszizmus) nevű jogvédő szervezet a kínaiak elleni rasszizmusra figyelmeztetett, amit állítólag már érzékelnek Franciaországban. Ha ezt tényként megerősítik, akkor el is fogják ítélni. Annál inkább megdöbbentő ezeknek a mozgalmaknak a közömbössége azzal a veszéllyel kapcsolatban, amellyel az őshonos franciáknak kell szembenézniük. Ők ugyanis semmit sem számítanak a hangos kisebbségekhez képest, akik megindítják a széplelkeket. A hivatásos antirasszisták tagadják a fehérek elleni rasszizmust, és úgy tesznek, mintha nem vennék észre az iszlám antiszemitizmust. Az egyiptomi származású Jean Messiha-t, a Nemzeti Tömörülés egyik tagját nemrég tevéhez hasonlította egy ellentmondásos humorista, Yassine Belattar, anélkül, hogy ezt az SOS Racisme elnöke, Dominique Sopo elítélte volna. Sőt, épp ellenkezőleg, ő maga is folytatta az állati metaforával való gúnyolódást. Ezt a karikatúrát még Charles Maurras használta Léon Blum-al szemben, emlékeztetett Gilles-William Goldnadel ügyvéd."

Az SOS Racisme közismerten Soros-közeli, bevándorlást pártoló szervezet. Yassine Belattar, akiről a francia esszéista ír, és akit diszkréten ellentmondásosnak nevez, a francia embereket rendszeresen szidalmazó humorista - és egyúttal Macron elnök a külvárosok problémájával és felzárkóztatásával foglalkozó tanácsadója. 

A belázasodó gazdaság

"Lehet, hogy a globális gazdaság lázas állapotával köszönt be a pénzügyi válság, amelyet a megfigyelők hónapok óta jövendölnek? Hacsak a Covid-19 koronavírus nem veszít gyorsan az intenzitásából – amire azért van némi esély –, a tőzsde újabb megrendülésétől kell tartani. A világ gyára, Kína szállítja az autóipar és a repülőgépipar számára az alkatrészek nagy részét. Ezenkívül, a textil-, a gyógyszer-, a vegyi és az elektronikai ipar nagy beszállítója. Ami az egészségügyet és gyógyszeripart illeti, Európa csaknem 85%-ban függ a kínai termeléstől, némely ország teljes csődje forog kockán. Hétfőtől kezdve a milánói, párizsi és frankfurti tőzsde több mint 3%-ot csökkent. Azóta kissé lassult ez a tendencia. Az általánossá vált államadósság – különösen az Egyesült Államokban – valamint a pénzügyi és ingatlanbuborékok nagyon törékeny együttest alkotnak. Kedden a (francia) Számvevőszék maga figyelmeztetett az államadósságra, melyet „aggasztónak" ítélt. Egy nagyobb sokk esetén Franciaország sem maradt sértetlen.

Végső soron a koronavírus hirtelen felébresztette az alvókat. Ez a kiszámíthatatlan esemény tizenöt nap alatt sokkal többet tett, mint a globalizáció boldogító csodája elleni összes felhívás és figyelmeztetés. A potenciálisan halálos vírustól való félelem ettől fogva azokat teszi felelőtlenné, aki azért ostorozzák a népet, mert tartanak a rájuk kényszerített nyitástól és a megkülönböztetés nélküli népességcserétől. Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEE) sokat kockáztat azzal, hogy – amikor a vírus veszélyes eszközként megjelenik – a globalizmus elavult szabályait akarja előírni a nemzetek számára. A Les Valeurs Actuelles (VA) francia hetilap tanulmánya, amely az EJEE egyes bírái és a nyitott társadalom eszméjét hirdető Soros György közötti kapcsolatokat tárja föl, újabb nyomós érveket szolgáltat arra, hogy egy invazív és despotikus folyamat zajlik, amely figyelmen kívül hagyja a francia lakosság akaratát, sorsát és identitását." 

Egyébként Soros György és az Emberi Jogok Európai Bírósága közti nyomasztó kapcsolatról - a Les Valeurs Actuelles tanulmánya és a V4NA nemzetközi hírügynökség információi alapján - az Origo is részletesen beszámolt.