Franciaországban betiltják az 5000 főnél nagyobb rendezvényeket, törölték a párizsi félmaratont is

koronavírus franciaországban
Egészségügyi maszkot visel egy nő az Eiffel-toronynál Párizsban 2020. február 15-én, amikor tüdőgyulladásban elhunyt egy koronavírussal fertőzött 80 éves kínai turista párizsi Bichat kórházban. Az idős férfi a vírus első Európában meghalt áldozata. A férfi a járvány gócpontjából, a kínai Hupej tartományból származott, és február elején vitték be a kórház intenzív osztályára.
Vágólapra másolva!
Franciaországban a járványt okozó COVID-19 koronavírus miatt betiltják a zárt térben tartandó olyan rendezvényeket, amelyeken várhatóan 5000 embernél több venne részt - jelentette be szombaton Olivier Veran francia egészségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

Veran tudatta azt is, hogy a Párizstól északra fekvő

Oise térségében, ahol több megbetegedést is feljegyeztek, minden nyilvános rendezvényt betiltanak, akárcsak azon az alpesi településen, La Balme-de-Sillingyben, ahol szintén többen elkapták a vírust.

A miniszter kiemelte, ez azt is jelenti, hogy a vasárnapra tervezett, párizsi félmaraton is elmarad, amelyre mintegy 40 ezer embert vártak, és egy nappal korábban, már szombaton bezárja kapuit a párizsi mezőgazdasági vásár.

Egészségügyi maszkot visel egy nő az Eiffel-toronynál Párizsban 2020. február 15-én, amikor tüdőgyulladásban elhunyt egy koronavírussal fertőzött 80 éves kínai turista a párizsi Bichat kórházban. Az idős férfi a vírus első Európában meghalt áldozata. A férfi a járvány gócpontjából, a kínai Hupej tartományból származott, és február elején vitték be a kórház intenzív osztályára. Forrás: MTI/EPA/Ian Langsdon

Franciaországban szombatig 73 ember fertőződött meg, közülük 59-en vannak kórházban, és ketten meg is haltak.


Olaszországban Stefano Bonaccini, az Emilia Romagna régió vezetője bejelentette, hogy a térségben az oktatási intézmények hétfőn sem nyitnak ki, és a jövő héten is zárva maradnak. Nem lesz tanítás Lombardiában és Venetóban sem.

Nem sokkal később szombaton az olasz polgári védelem bejelentette, hogy nyolccal,

29-re emelkedett a COVID-19-ben meghalt emberek száma, a fertőzötteké pedig ezer fölé, 1128-ra emelkedett.

Japánban Abe Sindzó miniszterelnök szombaton 270 milliárd jenes (mintegy 766 milliárd forint) rendkívüli csomagot jelentett be, és kijelentette, hogy az ország sorsdöntő választás elé néz, mert hamarosan kiderül, hogy képes-e ellenőrzés alatt tartani a járványügyi helyzetet, és nyáron meg lehet-e tartani a tokiói olimpiai játékokat.

Abe Sindzó japán miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek a tokiói kormányfői rezidencián 2020. február 29-én, ahol ismételten arra kérte az ország általános és középiskoláit, hogy március 2-tól a hónap végén kezdődő tavaszi szünetig ne nyissanak ki. Japánban eddig tíz ember halt meg a járványban, a fertőzöttek száma meghaladja a 930-at, közülük 705-en a korábban két hétig Jokohama partjainál karantén alá vont Diamond Princess üdülőhajón fertőződtek meg. Forrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

A japán kormányfő a héten arra kérte az iskolákat, hogy április elejéig tartsanak zárva, ami miatt rengeteg bírálat érte a miniszterelnököt, mert sok szülő nem tudja megoldani a gyerekek elhelyezését. Ezért a szombaton bejelentett csomag részeként Abe nekik is támogatást ígért.

Japánban 960-an kapták el a vírust, közülük több mint 700-an a Diamond Princess nevű óceánjárón.

A cseresznyevirágzásban gyönyörködnek védőmaszkot viselő látogatók Macudában 2020. február 29-én. Forrás: MTI/AP/Jae C. Hong

A Perzsa-öböl térségében is tovább terjed a kór. A dohai kormány szombaton bejelentette, hogy Katarba is bejutott a vírus.

Egy 36 éves katari férfi szervezetében mutatták ki a kórokozót, akit a katari kormányzat a napokban szállíttatott haza Iránból.

Állapota stabil, és karanténba került.

Iránban szombatra

43-ra emelkedett a COVID-19 halálos áldozatainak száma, míg a fertőzöttek száma 593 az állami média tájékoztatása szerint.

Ezt némileg árnyalja, hogy a BBC brit közmédia pénteken iráni egészségügyi dolgozókra hivatkozva azt jelentette, hogy a koronavírus iráni halálos áldozatainak száma ennek a sokszorosa.

Kianus Dzsahánpúr, a teheráni egészségügyi minisztérium szóvivője vitatta a BBC riportjában megjelent információkat. Dzsahánpúr arra is kitért, hogy míg 10 napja a koronavírusról beszél mindenki, addig az ország útjain 480 ember halt meg balesetben, és ezt senki észre sem veszi. A szóvivő elmondta, hogy

a napokban több tízezer ember eshet át szűrésen, egyúttal felszólított mindenkit, hogy kerüljék a tömegrendezvényeket, adott esetben temetésekre se menjenek el.

Iránból péntek este arról érkezett hír, hogy Bandar-Abbász városában tiltakozók felgyújtottak egy kórházat, mert azt hitték, hogy koronavírusos betegeket különítettek el ott, pedig a kórházat csak felkészítették a betegek kezelésére.

Világszerte több mint 85 ezer ember kapta már el a kínai Vuhanból indult új koronavírust, és mintegy 2900-an haltak bele.

A fertőzöttek és a halálos áldozatok túlnyomó többsége is Kínában, azon belül Hupej tartományban van.

Kínán kívül viszont Iránban követelte a legtöbb életet a járvány, és a közel-keleti országokban tapasztalt megbetegedések jó része is Iránba vezethető vissza.