Görögország a migráció és a koronavírus miatt is szigorítja határai őrzését

Aegean Greece KYT Lesbos Lesvos Migration Moria CAMP crisis immigrants IMMIGRATION ISLAND migrants overcrowded REFUGEE CAMP refugees ????da ?.?.?. ???t?? ?p?d???? ?a? ?a?t?p???s?? ??sß?? ??t????? ????a ??s? ?ata???sµ?? ???s? µeta??ste? µeta??ste?s? µeta??
A Moria menekülttábor Leszbosz szigetén. Több mint 20 ezren élnek a hivatalosan 3 ezer fő befogadására alkalmas táborban
Vágólapra másolva!
Görögország szigorítja mind szárazföldi, mind tengeri határainak őrzését, hogy útját állja nemcsak az illegális bevándorlásnak, hanem a koronavírus terjedésének is - jelentette be Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Görögországban 24 órán belül három fertőzöttről bizonyosodott be, hogy a vírus miatt betegedtek meg, ezért a hatóságok sűrűbben fognak járőrözni a görög szigetvilágban.

Nem állják útját

Igencsak sok dolguk lesz, ha Törökország tovább már nem tartóztatja fel sem tengeren, sem szárazföldön az Európába igyekvő szíriai menekülteket. Ankara döntését csütörtökön késő este jelentette a Reuters brit hírügynökség egy magas rangú török tisztségviselőre hivatkozva, nevének említése nélkül. Az illető elmondása szerint a török rendőrség, parti őrség és határőrség parancsot kapott arra, hogy ne állja útját a szíriai menekülteknek.

A Moria menekülttábor Leszbosz szigetén. Több mint 20 ezren élnek a hivatalosan 3 ezer fő befogadására alkalmas táborban Forrás: AFP/SOOC/Konstantinos Tsakalidis

Gyorsabb elbírálás

A napokban a miniszterelnök elmegy azokra a szigetekre, amelyeken a legtöbb migráns rostokol. Körútja előzményeként Micotakisznak sikerült eredményesen tárgyalnia Leszbosz, Híosz, Számosz, Lérosz és Kósz helyi kormányzataival, amelyek üdvözölték a határőrizet szigorítását, továbbá, hogy Athén fel akarja gyorsítani a menedékkérelmek elbírálását és a menedékre jogosulatlanok kitoloncolását.

Demonstrációk

A helyi lakosok szerdán tüntetésekbe kezdtek a görög kormány terve ellen, amely szerint az öt szigeten új, zárt kitoloncolási központokat hozna létre és bezárná a reménytelenül túlzsúfolt táborokat. A helyiek attól tartanak, hogy ezzel az intézkedéssel szűkebb pátriájukban állandósulhat a migrációs válsághelyzet. A demonstrációk csütörtökön is folytatódtak és nem békésen: mintegy hatvanan megsérültek, bár csupán könnyebben.