Véget ért a kampány, szombaton már voksolnak Szlovákiában

2020.02.27. 13:39

Véget ért a sorrendben nyolcadik szlovákiai parlamenti választás hivatalos kampánya csütörtökön, és kezdetét vette a 48 órás tájékoztatási moratórium. A választást szombaton tartják.

A kampányra az egyes politikai csoportosulások legfeljebb 3 millió eurót költhettek. Elemzők szerint a választási hadjárat eszközeiben nem tért el sokban a korábbiaktól, hangulatában azonban agresszívabb volt.

Leginkább az számított újdonságnak, hogy a kampányszlogenekben tovább csökkent a konkrét ígéretek száma, de a jelszavak a korábbiaknál is nagyobb érzelmi töltést kaptak. Ez legfőképp néhány ellenzéki párt kampányára volt igaz, amelyek a választást a jó és a rossz küzdelmeként próbálták bemutatni.

Nem lehet nyilvánosságra hozni a támogatottsági adatokat

A moratórium idején - amely a szombati voksolás végéig, vagyis este tíz óráig tart - tilos olyan tevékenységet folytatni, amely a megmérettetésen induló valamely politikai csoportosulást előnyös vagy előnytelen helyzetbe hozná. A moratórium megsértéséért a politikai pártokra 300 ezer euróig (közel 100 millió forint), a sajtóorgánumokra pedig 10 ezer euróig (mintegy 3 millió forint) terjedő bírságot lehet kiszabni.

A választás napja előtt két héttel már életbe lépett egy másik moratórium is, ez a párttámogatottsági felmérések nyilvánosságra hozatalát érinti.

Ennek a hírzárlatnak az időtartamát még ősszel 50 napra terjesztette ki egy törvénymódosítás által a törvényhozás, de az még nem lépett hatályba, mert az államfő megvétózta, és az alkotmánybíróságon kérte a hatályának ideiglenes felfüggesztését.

25 csoportosulásra lehet majd szavazni

A választáson 25 politikai csoportosulás indul, ez a szám meglehetősen magasnak számít, kettővel több, mint négy éve.

Egy nő áll Igor Matovics, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek párt elnökének választási plakátja előtt PozsonybanForrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Többen csak 2012-ben indultak a parlamenti választáson, akkor 26 politikai szervezet állított jelöltlistát.

Ugyanakkor a kínálat az akkorinál is színesebbnek számít, tekintve, hogy több olyan lista van, amelyen koalícióban vagy közös pártlistán indulnak különböző pártok, mozgalmak és csoportosulások.