Újabb koronavírusos fertőzöttek a magyarok tenerifei szálláshelyén

Spanyolország, koronavírus, Tenerife
Illustration picture shows an ambulance at the H10 Costa Adeje Palace hotel in Tenerife, that was locked down into quarantine, after an Italian tourist was diagnosed with a Corona-virus (Covid-19) infection, Tuesday 25 February 2020. Some 1000 tourists are stuck in the hotel, including 110 Belgians, traveling with TUI Belgium. BELGA PHOTO TONY CUADRADO SPAIN OUT
Vágólapra másolva!
További két olasz turistánál mutatták ki szerdán a koronavírus-fertőzést annak a karantén alá vont tenerifei szállodának a vendégei közül, ahol a külügyminisztérium tájékoztatása szerint magyarok is vannak.
Vágólapra másolva!

A Kanári-szigetek kormányának Twitteren közzétett üzenetéből kiderült, hogy a turisták közvetlen kapcsolatban voltak azzal a 69 éves olasz orvossal, akinél elsőként igazolták a megbetegedést, és feleségével, aki szintén megfertőződött.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden Budapesten jelentette be, hogy

vannak magyarok a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén.

A hotel bejáratait a helyi rendőrség kordonnal zárta el, és szájmaszkot viselő rendőrök őrzik. A főbejáratnál mentőautók állnak, és felállítottak egy egészségügyi sátrat is. A vendégek az ablakokból teraszokról integetnek az újságíróknak, akik a kordonok mögül tudósítanak a helyszínről.

Mentők a Costa Adeje Palace Hotel előtt Forrás: BELGA/AFP/© Tony Cuadrado / Europa Press / CONTACTO/Tony Cuadrado

A szállodában tartózkodó Juan Cristóbal del Monte, francia állampolgárságú orvos az Antena3 televízió csatornának telefonon elmondta: rajtuk már elvégezték az orvosi tesztet, amelynek eredménye egyelőre nem ismert. Beszámolója szerint nem szenvednek hiányt semmiben, a szálloda maszkot és gumikesztyűt viselő személyzete élelmiszercsomagokat visz a szobákba. A vendégek közül azoknak,

akikről valószínűsíthető, hogy kapcsolatba kerülhettek az első beteggel, a szobájukban kell maradniuk

- tette hozzá.

Az ABC című napilap a hotel vezetésére hivatkozva azt írta: körülbelül százan szabadon mozoghatnak az épületben, ők azok a vendégek, aki még épp azelőtt érkeztek, hogy elrendelték a karantént, és nem találkozhattak a fertőzött olaszokkal.

Az újság szerint körülbelül 700 vendég van a hotelben, akik 25 különböző nemzetiséghez tartoznak. A lap finneket, hollandokat és belgákat említett.

Spanyolországban az elmúlt huszonnégy órában nyolc új koronavírus-fertőzést igazoltak

az elsődleges orvosi tesztek. Mindannyian a közelmúltban Olaszország északi részén jártak, ahol a járvány több száz megbetegedést okozott, és 11 halálos áldozatot követelt.

"Bárki, aki odautazott, és tünetei vannak, lehetséges esetnek tekinthető, és az egészségügyi szolgálatokhoz kell fordulnia, hogy megvizsgálják" - mondta Salvador Illa spanyol egészségügyi miniszter keddi, késő esti sajtótájékoztatóján.

Bejelentette: új szabályozást fogadott el a tárca, eszerint minden olyan tüdőgyulladásos és akut légzőszervi megbetegedéssel kórházban kezelt beteget koronavírusra is tesztelnek, akiknél a betegség eredete nem ismert. A járvány miatt nem javasolják az utazást Kínába, Dél-Koreába, Japánba, Szingapúrba, Iránba és Olaszországon belül Lombardiába, Venetóba, Piemontba és Emilia Romagnába - hangsúlyozta.

Az egészségügyi miniszter elmondta: a repülőtereken és a kikötőkben fokozzák a vírussal kapcsolatos információs szolgáltatást, azonban korlátozásokat vagy kötelező vizsgálatokat nem vezetnek be, egyúttal nyugalomra intett mindenkit.