Amerika varsói nagykövete nyíltan kritizálta a 7-es cikkely szerint zajló eljárást

Georgette Mosbacher
WARSAW, POLAND - FEBRUARY 13 : US ambassador to Poland, Georgette Mosbacher is seen during a joint press conference with Polish President Andrzej Duda and US Vice President Mike Pence at the Belvedere Palace in Warsaw, Poland on February 13, 2019. Omar Marques / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Georgette Mosbacher, Amerika varsói nagykövete komoly kritikával illette a Lengyelország ellen, a 7-es cikkely szerint zajló eljárást. Véleménye alapján a téma teljesen át van politizálva Brüsszel részéről, és nem jogállamisági, hanem politikai okok miatt indították meg az eljárást a lengyelekkel szemben. Azt is hozzátette, hogy egyetlenegy Lengyelországba befektető amerikai cég sem fogalmazott meg kritikákat a jogállamiság kapcsán, ezek a vállalatok pedig nagyon jónak találják a helyi politikai-gazdasági-törvénykezési helyzetet.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Egyesült Államok rendkívüli és meghatalmazott varsói nagykövete, Georgette Mosbacher asszony interjút adott kedden a Super Express című lengyel lapnak, amelynek tartalmát a dpa német és az Agerpres román hírügynökségek szemlézték.

Georgette Mosbacher Forrás: AFP/Anadolu Agency/Omar Marques

A nagykövet asszony az interjúban

nyíltan kritizálta az állítólagos jogállamisági problémák miatt az Európai Bizottság által, a 7-es cikkely szerint Lengyelország ellen még 2017-ben megindított eljárást,

amely tekintetében azóta sem történt komoly előrelépés.

Georgette Mosbacher szerint

A nagykövet külön kihangsúlyozta, hogy

egyetlenegy Lengyelországba befektető amerikai cég sem fogalmazott meg kritikákat a jogállamiság kapcsán,

ezek a vállalatok nagyon jónak találják a lengyel politikai-üzleti környezetet, és kiválóan együttműködnek a helyi hatóságokkal.

Mosbacher szerint

A nagykövet szerint Brüsszel Varsót még mindig nem kezeli egyenlő félként.

A dpa és az Agerpres emlékeztetnek rá, hogy Lengyelország ellen azért indult meg a 7-es cikkely szerinti eljárás, mert a Jog és Igazságosság (PiS) párt vezette konzervatív-nemzeti kormány megreformálta a sok esetben még kommunista hagyományokat tükröző igazságügyi rendszert.

Brüsszel szerint Varsó a reformok által veszélyezteti az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Lengyel kormányzati vélemények alapján ez nem igaz, a valóság ezzel szemben az, hogy

politikai jellegű támadás zajlik ellenük, mivel meg akarják változtatni a kommunista diktatúrából örökölt igazságügyi rendszert.