Két hétig tarthat a karantén a tenerifei szállodában, ahol öt magyar is van

koronavírus tenerifén
Szájmaszkot viselő férfi fertőtlenítést végez a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely bevásrárlóközpontjának teraszán 2020. február 26-án. A szállodakomplexumban több száz vendéget,köztük magyarokat helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá, miután az egyik olasz vendégnél, majd később feleségénél is kimutatták a tüdőgyulladást okozó, új koronavírust.
Vágólapra másolva!
Az egészségügyi irányelveknek megfelelően két hétig tarthat a karantén a tenerifei szállodában, ahol öt magyar is tartózkodik - tájékoztatott a Kanári-szigetek kormánya szerdán.
Vágólapra másolva!

Teresa Cruz egészségügyi tanácsos elmondta, hogy

a zárlat nem mindenkit érint, a 723 szállóvendég közül 106-an még szerdán elhagyhatják a hotelt, mivel csak hétfőn érkeztek, és nem kerültek kapcsolatba azokkal az olasz turistákkal, akiknél kimutatták a koronavírus-fertőzést.

Szájmaszkot viselő férfi fertőtlenítést végez a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely bevásárlóközpontjának teraszán 2020. február 26-án. A szállodakomplexumban több száz vendéget, köztük magyarokat helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá, miután az egyik olasz vendégnél, majd később feleségénél is kimutatták a tüdőgyulladást okozó új koronavírust. Forrás: MTI/AP/-

Az első megbetegedést hétfőn késő este igazolták egy 69 éves, az észak-olaszországi Lombardiából származó orvosnál, aki maga kérte vizsgálatát miután influenzaszerű tüneteket észlelt. Később kiderült, hogy a férfi felesége, valamint tízfős csoportjukból még ketten megfertőződtek, de a társaság többi tagjának vírustesztje negatív lett.

Teresa Cruz kifejtette, hogy

a hotelből távozó turisták egészségügyi megfigyelése folytatódik, és ugyanezt az eljárást alkalmazzák azon dolgozók esetében, akik szintén elhagyhatják a hotelt.

A döntést azzal indokolta, hogy a helyi egészségügyi szolgálat kilenc óra alatt elvégezte a hotelben tartózkodó, közel 800 ember egészségügyi szűrését.

A teljesen tünetmentes szállóvendégek a hotelen belül szabadon közlekedhetnek, akiknek azonban akár csak enyhe tüneteik is vannak, a szobájukban kell maradniuk.

A karantén miatt a négycsillagos tengerparti szállodában megerősítik az egészségügyi ellátást, és pszichológus is a vendégek rendelkezésére áll.

Szájmaszkot viselő rendőrök a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodája előtt 2020. február 26-án. Forrás: MTI/AP/-

A teljesen tünetmentes szállóvendégek a hotelen belül szabadon közlekedhetnek, akiknek azonban akár csak enyhe tüneteik is vannak, a szobájukban kell maradniuk.A karantén miatt a négycsillagos tengerparti szállodában megerősítik az egészségügyi ellátást, és pszichológus is a vendégek rendelkezésére áll.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy

a tenerifei szállodakomplexumban öt magyar állampolgár van, akik a legutolsó információk szerint jól vannak,

a Külgazdasági és Külügyminisztérium tart kapcsolatot velük.

Spanyolországban az elmúlt két napban tíz koronavírusos megbetegedést regisztráltak, egy kivétellel mindegyikük Olaszország északi részén járt a közelmúltban.

A legutolsó fertőzést egy 62 éves férfi szervezetében mutatták ki az andalúziai Sevillában, aki azonban az első jelentések szerint nem járt a járvány sújtotta országokban.

A spanyol egészségügyi minisztérium kedden bejelentette, hogy nem javasolja az utazást Kínába, Dél-Koreába, Japánba, Szingapúrba, Iránba és Olaszországon belül Lombardiába, Venetóba, Piemontba és Emilia Romagnába.

Spanyolország a repülőtereken és a kikötőkben fokozza a vírussal kapcsolatos információs szolgáltatást, azonban korlátozásokat vagy kötelező vizsgálatokat nem vezet be.
Fernando Simon, az egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a dél-európai országban a fertőzés kockázata mérsékelt.