Rendkívül erős hatása lesz a koronavírusnak az olasz gazdaságra

2020 ARRIVAL Belgium Brussels EU EUROPE EUROPEAN COMMISSION EUROPEAN COUNCIL Giuseppe Conte Indoors PRESIDENT OF THE EUROPEAN COMMISSION PRIME MINISTER ARCHITECTURE arriving attends BUILDING cameras COUNTRY DESIGN DIPLOMACY doorstep eu summit europa build
Giuseppe Conte
Vágólapra másolva!
Vélhetően rendkívül erős hatása lesz a koronavírus-járványnak az olasz gazdaságra, de nem lehet előre látni, hogy mennyire lesznek súlyosak a következmények - mondta hétfő este újságíróknak Rómában Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

Kifejtette: e pillanatban még nem lehet megjósolni, milyen negatív hatással lesz a gazdaságra a járvány, hiszen még nem ismerni a vírus terjedése elleni intézkedések hatékonyságát. "Nem látjuk előre, milyen irányban terjed a kór" - fűzte hozzá.

A hétfő esti jelentések szerint

Olaszországban eddig hét halálos áldozata van a koronavírusnak.

A legutóbbi négy elhunyt személy mind idős ember volt, aki előrehaladott betegségben szenvedett. Mind a négy haláleset az északi Lombardia tartományban történt.

A fertőzöttek száma 222, ebből 173-at Lombardiában, 33-at Venetóban tartanak számon. Emilia Romagnában 18, Piemontban 3, a közép-olaszországi Lazióban ugyancsak 3 megbetegedésről tudnak. A betegek felét kórházban ápolják, mintegy harmincat intenzív osztályon.

Giuseppe Conte Forrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Országos koordinációra van szükség

A halottak és fertőzöttek száma folyamatosan változik: a hivatalos adatokat az olasz katasztrófavédelem jelenti be minden délben és este, de a tartományok ezzel egy időben közlik saját adataikat is, amelyek nincsenek mindig összhangban egymással. Ezzel kapcsolatban Conte egy hétfői rádióinterjújában emlékeztetett arra, hogy Olaszországban az egészségügyi rendszer a tartományok kompetenciájába tartozik, ezért rendkívül fontos az intézkedések szigorú, országos szintű koordinációja. Ha nem sikerül összehangolni a lépéseket,

a kormány kilátásba helyezheti a tartományi kormányzók hatáskörének korlátozását

a járvány kezelésének terén - tette hozzá.

Keresik a forrást

Az olasz hatóságok továbbra is a fertőzés okozóját keresik: több, Olaszországba januárban és februárban visszatért kínait ellenőriztek már, de egyik sem bizonyult fertőzöttnek. Arra is választ keresnek, van-e kapcsolat a fertőzés két északolasz gócpontja, vagyis Veneto és Lombardia között. A kormányfő az említett interjújában az egyik észak-olasz kórházat hibáztatta amiatt, hogy nem tartotta be az adott esetekre vonatkozó orvosi protokollt, s emiatt két fertőzési góc kialakulását tette lehetővé az országban.