Donald Trump: Nagy győzelem a nőknek Weinstein elítélése

Harvey Weinstein tárgyalása 2018.06.05.
NEW YORK, NY - JUNE 5: Harvey Weinstein arrives at State Supreme Court, June 5, 2018 in New York City. Weinstein is set to face an indictment on two counts of rape and is expected to plead not guilty. Drew Angerer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szerint nagy győzelem a nőknek és erős üzenet, hogy egy New York-i bíróság esküdtszéke bűnösnek mondta ki hétfőn Harvey Weinstein bukott hollywoodi filmmogult nemi erőszak és szexuális támadás vádjában.
Vágólapra másolva!

- mondta kedden Újdelhiben Donald Trump, akit magát is szexuális zaklatással vádolta több nő még elnökké választása előtt.

– Én nem vagyok Harvey Weinstein rajongója. Akik kedvelték őt, azok a demokraták.

(Weinstein) sok pénzt adott a demokratáknak – mondta az indiai látogatáson tartózkodó elnök.

Támogatta a demokraták kampányát

Hillary Clinton volt külügyminiszter és elnökjelölt is üdvözölte a filmproducer ügyében hozott ítéletet. A berlini filmfesztiválon részt vevő demokrata párti politikus szerint

ideje volt, hogy Harvey Weinstein elszámoljon tetteivel

és "az esküdtszék ítélete ebből a szempontból önmagáért beszél".

Akár 25 év börtönre is ítélhetik a producert Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

Clinton elismerte, hogy a producer támogatta a demokrata párti elnökjelöltek kampányát, de szerinte Weinstein elítélése "nem ok arra, hogy bárkit is megakadályozzanak a politikai kampányok finanszírozásában, viszont ok arra, hogy véget vessenek az olyan magatartásnak, amely őt börtönbe juttatta".

A 72 éves volt amerikai first lady egy róla szóló négyrészes dokumentumfilm bemutatójára érkezett a német fővárosba.

Március 11-én hirdetnek ítéletet

Az esküdtszék egykori munkatársa, Mimi Haleyi elleni szexuális támadásban és Jessica Mann színésznőjelölt 2013-ban történt megerőszakolásában nyilvánította bűnösnek a 67 éves Weinsteint, akit a legsúlyosabb vádpont, a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádja alól felmentett.

Hollywood egykori nagyhatalmú producerére 25 év börtönbüntetést is kiszabhat a bíróság.

Ha bűnösnek találták volna a szexuális ragadozóként elkövetett erőszak vádjában, akár életfogytiglanit is kaphatott volna.

Az esküdtszék döntése után az addig szabadlábon védekező Weinsteint a bíró utasítására megbilincselték, de nem a Rikers szigeti börtönbe, hanem egy kórházba szállították mellkasi fájdalom miatt. Szóvivője szerint

kedden is benntartották megfigyelésre a manhattani Bellevue kórházban,

amelynek van egy fogvatartotti részlege.

A bíróság március 11-én hirdeti ki, hogy milyen büntetést szab ki a vádlottra. "Ártatlan vagyok! Ártatlan vagyok! Hogyan történhet meg ilyesmi Amerikában?" - mondta egyik ügyvédje szerint Weinstein, amikor hétfőn elvezették a bírósági tárgyalóteremből.