Dél-Olaszországban is megjelent a koronavírus

Olaszország, koronavírus
Milánó, 2020. február 24. Egészségügyi maszkot viselő járókelő a telefonját használja Milánóban 2020. február 24-én. Az osztrák hatóságok az előző nap felfüggesztették a vasúti átkelést az Olaszországgal közös határon, miután a Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járatok egyikén az új koronavírus fertőzés tüneteit állapították meg két utasnál. Olaszországban 160-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó vírussal fertőzöttek száma, és hatan veszítették életüket. A halálos áldozatok mindannyian idős, más betegségben is szenvedő emberek voltak. MTI/AP/Claudio Furlan
Vágólapra másolva!
Észak-Olaszország után már Szicíliában is megjelent a koronavírus. A sziget kormányzója, Nello Musumeci elmondta, hogy a Bergamóból érkezett turistát kórházba szállították, utastársait karanténba helyezték. Közben komoly gondba kerülhet az egyébként sem túl jó állapotban lévő olasz gazdaság, az egyik legfontosabb szektor, a turizmus is visszaeshet a járvány miatti szigorítások és korlátozások miatt.
Vágólapra másolva!

Olaszországban a koronavírus áldozatainak száma továbbra is hét, de a fertőzöttek száma tovább emelkedett hétfőn 229-ről 260-ra. Harmincnégy új esetet jelentettek Lombardiában, egyet pedig Veneto régióban.

Olaszország déli részén, a szicíliai Palermóban is megjelent a betegség,

ugyanis egy fertőzött nő az észak-olaszországi Bergamóból odautazott.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök közölte hétfőn este egy tévéműsorban, hogy a betegség hazai elterjedésének a forrása egy észak-olasz kórház lehet, ahol

nem tartották be a biztonsági intézkedéseket, nem a helyes protokoll szerint jártak el,

de nem nevezte meg a kórházat. A kormányfő bírálta viszont, hogy helyi hatóságok indokolatlan óvintézkedéseket is hoznak a járvány miatt.

Egészségügyi maszkot viselő járókelő a telefonját használja Milánóban 2020. február 24-én Forrás: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan

Az kormányfő szavaira meglehetősen keményen reagált az ellenzék, volt aki szerint mások támadása egy kétségbeesett stratégia, és ezzel akarja elvonni a figyelmet saját magáról.

A WHO és az Európai Unió illetékesei kedden találkoznak Rómában, hogy megvitassák a helyzetet.

Komoly gondba kerülhet a gazdaság is

Az egyébként is túlságosan eladósodott Olaszországban nagyon komoly gazdasági hatása lehet a kitört járványnak, szakértők szerint a stagnáló gazdaság recesszióba is kerület.

A két északi régió, Lombardia és Veneto adják az ország GDP-jének egyharmadát és az export felét.

A turisztikai szektor szintén nagy bajba kerülhet, amely a GDP 13 százalékát adja.

Lemondásokra lehet számítani, miután komoly szigorításokat vezettek be a labdarúgó-mérkőzéseken, mozikban és színházakban is.

Tom Cruise Mission: Impossible című filmjének háromhetes forgatását is elhalasztották. A Milánói dómot is lezárták a látogatók elől. A velencei karneválnak, mely keddig tartott volna, már vasárnap véget vetettek. A légitársaságok is korlátozzák Olaszországba induló járataikat - olvasható a Reuters oldalán.

A múzeumok is bezártak hét olasz tartományban

A koronavírus olaszországi terjedése miatt a hatóságok útmutatásainak megfelelően bezártak a múzeumok hét olasz tartományban - írta a The Art Newspaper online kiadása.

A Covid-19 vírus észak-olaszországi terjedése miatt Lombardia, Piemont, Veneto, Emilia-Romagna, Liguria, Trentino-Alto Adige és Friuli-Venezia Guilia magán- és közgyűjteményeit arra szólította fel az egészségügyi hatóság, hogy tartsanak zárva. Ezzel egy időben a kulturális miniszter az egész országban törölte a hónap első vasárnapjára érvényes ingyenes múzeumi belépés lehetőségét is egyelőre.

Velence minden múzeuma - köztük a Dózse-palota és a Correr Múzeum, de a muranói Üvegmúzeum is - bezárt hétfőn.

Szóvivőjük a lapnak elmondta, kedden dönt a kormány és a tartomány arról, hogy meddig maradnak zárva, de vasárnapig valószínűleg így lesz.

Honlapján közölte a velencei Peggy Guggenheim-gyűjtemény, hogy március elsejéig szintén nem fogad látogatókat.

Lombardia tartomány egy illetékese, Giulio Gallera azt közölte, hogy a milánói múzeumok legalább egy hétig, a Brera-képtár március 3-áig zárva tart. Piemont fővárosa, Torinó múzeumait is arra utasították, hogy legalább szombatig ne nyissanak ki.

A Ferrari autógyár mindkét múzeumát, a maranellóit és a modenait is bezárta. Egyelőre nem tudni, az intézkedések mennyire érintik a Forma-1-es csapat munkáját a négyszeres világbajnok Sebastian Vettellel.