Bezárják a szamárvágóhidakat Kenyában, mert elszaporodtak az állatlopások

szamár verseny makacs állat
illusztráció.
Vágólapra másolva!
Bezárják a szamárvágóhidakat Kenyában, mivel az állatok bőréből készült zselatin iránti élénk kínai kereslet miatt elszaporodtak a szamárlopások, veszélyeztetve a szegényebb néprétegek megélhetését.
Vágólapra másolva!

A kínai hagyományos orvoslásban öregedésgátló és libidónövelő hatást tulajdonítanak a szamárbőrből főzéssel kinyert zselatinnak, az ecsiaónak, amelyet vízben oldódó tabletta formájában vagy öregedésgátló krémek összetevőjeként használ az egyre tehetősebb kínai középosztály.

A rohamosan növekvő kereslet miatt az elmúlt években az egekbe szökött az ecsiao ára, ami a szamarak megtizedeléséhez vezetett Kínában és Afrikában is.

Illusztráció. Forrás: Pixabay / Készítette: Fabio Grandis

Kenyában négy szamárvágóhíd működik engedéllyel.Több, mint bármely más afrikai országban, ezek hivatalos adatok szerint napi mintegy 1000 állat leölésére képesek.

Alvilági bandák részben lopott szamarakkal biztosítják a vágóhidak utánpótlását.

A vágóhidak bezárását Peter Munya mezőgazdasági miniszter jelentette be kedden, azután, hogy találkozott a károsult gazdákkal, olyan szegényebb emberekkel, akik számára a szamár jelenti a megélhetést, vagy az egyetlen közlekedési eszközt. A mészárszékek egy hónapot kaptak működésük beszüntetésére.
A Kenyai Mezőgazdasági és Jószágkutató Szervezet (KALRO) adatai szerint

kevesebb mint három év alatt 300 ezer szamarat vágtak le az országban bőrük és húsuk exportja céljából,

ez a teljes állomány 15 százaléka.

Ugyanezen időszakban, 2016 áprilisa és 2018 decembere között több mint 4000 szamár ellopását jelentették a gazdák. A KALRO jelentése szerint Kenyában ötször annyi szamarat vágnak le, mint amennyi a természetes szaporulat, és ha ez így folytatódik, 2023-ra eltűnhet a kenyai szamárpopuláció.
Állatvédő szervezetek szerint a kenyai kormány döntése fordulatot jelent, és más afrikai országokat is a szamárállományuk erélyesebb védelmére ösztönözhet. A kenyai gazdák is üdvözölték a vágóhidak bezárását, bár tartanak attól, hogy illegálisan folytatódik az üzlet a szamárbőrrel.

Kínában a szamárzselatin iránti kereslet tízszeresére, évi 6000 tonnára nőtt, miközben a kínai szamárállomány az 1990 évi 11 millióról kevesebb mint felére, 4,5 millióra csökkent ENSZ-adatok szerint. Az ecsiao kilónkénti ára a 2000. évi 30 dollárról 780 dollárra (243 ezer forint) szökött fel.