Koronavírus: Vesztegzár Észak-Olaszországban - összefoglaló

CONTE, Giuseppe
Milánó, 2020. február 23. A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselnek turisták a milánói dóm előtt 2020. február 23-án. A koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt Giuseppe Conte miniszterelnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be Észak-Olaszország Lombardia és Veneto régiójában. A karantén, amely szigorú mozgáskorlátozást jelent, az északnyugati Lombardiában, a Milánótól nem messzi Lodi város térségében található 11 önkormányzat lakosait érinti, valamint az északkeleti Veneto régió Vo' Euganeo területét, amely Padova körzetében van. Az intézkedés Venetóban 3500 személyt érint, Lombardiában közel 47 ezer lakost. A tüdőgyulladást okozó, Covid-19-nek elnevezett újfajta koronavírus fertőzöttjeinek száma 115 fölé emelkedett Olaszországban. MTI/AP/Luca Bruno
Vágólapra másolva!
Vasárnap éjszaka két észak-olaszországi tartományt is vesztegzár alá helyeztek, amelyekben ugrásszerűen megnőtt a koronavírusos betegek száma a hétvégén. A kéthetes karantén körülbelül 50 ezer embert érint.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint az új típusú koronavírussal világszerte 79 704 ember fertőződött meg, a halálos áldozatok száma pedig 2628, többségük a kínai Hupej tartományban.

Hétvégén viszont ugrásszerűen megnőtt az olaszországi betegek száma: hétfő délutánra már

több mint 200-an fertőződtek meg, és heten haltak meg,

mind idős emberek voltak, akik más betegségekkel is küzdöttek.

Elsőként egy 78 éves férfi halt meg a szintén vesztegzár alatt levő venetói Vo' Euganeo kisvárosban. A fertőzés kiindulópontját a helyi presszóba teszik, de nem sikerült azonosítani a legelső beteget, aki a vírust továbbterjesztette.

A Reuters szerint Lombardiában hétfő délig négyen haltak meg,

a legutóbbi áldozat 88 éves volt.

A negyedik áldozat egy 84 éves férfi volt, aki a Bergamo egyik kórházában halt meg.

A hatodik halottról a Reuters azt írja, hogy egy rákos beteg volt Bresciában. A hetedik áldozat egy 80 éves férfi volt, aki múlt héten került kórházba Lodiban, miután szívrohama volt. Orvosai szerint valószínűleg egy másik betegtől kapta el a fertőzést – írja a Reuters.

Üres pultok egy milánói élelmiszer-áruházban 2020. február 23-án Forrás: MTI/EPA-ANSA/Andrea Canali

Az olasz kormány a vírus rohamos terjedése miatt vasárnap rendkívüli intézkedést hozott: a vírus olaszországi gócpontjának számító Lombardia és Veneto tartományt karantén alá helyezték. Lezárták az utakat, leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, zárva lesznek a vállalatok, gyárak, hivatalok, iskolák, üzletek, templomok.

A vesztegzárat egyelőre két hétre rendelték el.

Venetóban 3500, Lombardiában 47 ezer embert érint, senki sem mehet se ki, se be. A karantént katonák őrzik.

Giuseppe Conte miniszterelnök szerint a karanténra óvintézkedésként van szükség, mivel máskülönben nem tudják megfigyelés alatt tartani a fertőzést, és "ellenőrizhetetlenné válik" a helyzet. Az olasz kormány ugyanakkor nemzetbiztonsági készültséget rendelt el, hogy bevezethessék a vesztegzárat. Ilyen intézkedést korábban csak terrorizmus veszélye miatt rendeltek el.

A Gries am Brenner-i vasútállomás február 23-án. A határ olasz oldalán megállítottak egy Velencéből Münchenbe tartó vonatot, miután két utasnál felmerült a koronavírus gyanúja Forrás: AFP/Johann Groder

A koronavírus terjedése miatt vasárnap megszakították a velencei karnevált, amely eredetileg keddig tartott volna, valamint elhalasztották a sporteseményeket, többek között az Inter mérkőzéseit. Vasárnap az Armani divatház történetében először közönség nélkül, élő online közvetítéssel mutatta be legújabb kollekcióját Milánóban.

A dél-olasz Basilicata tartomány bejelentette, hogy karanténba helyezi az északról érkezőket. Ischia szigete visszavonta a korábbi intézkedéseket, hogy nem engedi be a Lombardiából, Venetóból és Kínából érkezőket. Rómában is lemondták az országos rendezvényeket, vásárokat, konferenciákat.

Franciaország ugyanakkor bejelentette, hogy nem zárja le olaszországi határait,

mivel a vírusnak nem állják útját a közigazgatási határok. Hétfő hajnalban viszont az osztrák hatóságok nem engedtek be egy Velencéből induló, Münchenbe tartó nemzetközi járatot, amin két utasnál a fertőzés tüneteit állapították meg. A tesztek végül negatívak lettek és a vonat folytatta útját.

A koronavírus elleni védekezésül szájmaszkot viselnek turisták a milánói dóm előtt 2020. február 23-án Forrás: MTI/AP/Luca Bruno

Közben visszatért Magyarországra egy középiskolás csoport, akik Milánó mellett, a vírus gócpontjának közelében szálltak meg. Egyelőre a diákok és a felnőttek is jól vannak, panasz- és tünetmentesek, lázuk nincsen, és tizennégy nap karantén vár rájuk, folyamatos orvosi megfigyelés alatt.

Az Európai Unió 232 millió eurós támogatást ad

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére

és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására - jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos hétfőn Brüsszelben.

Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyért felelős ciprusi biztosa (b) és Janez Lenarcic, az Európai Bizottság válságkezelésért felelős szlovén tagja a sajtótájékoztatón 2020. február 24. Forrás: MTI/AP/Francisco Seco

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztos arról tájékoztatott, hogy támogatásból az unió 114 millió eurót juttat az Egészségügyi Világszervezetnek, hogy segítse a járvány világméretű elterjedésének elkerülését célzó átfogó terve kidolgozását. A támogatás segíteni fogja továbbá a kevésbé fejlett országok általános közegészségügyi felkészültségét és reagálási képességének javítását.

Továbbra is nemzetközi vészhelyzetnek számít a járvány

Bár a WHO hivatalosan már évek óta nem használja a pandémia kifejezést, az új típusú koronavírus okozta járványt továbbra is nemzetközi vészhelyzetként kezelik - mondta el hétfőn a WHO egyik szóvivője.

Az utóbbi napokban felerősödött az aggodalom, hogy a koronavírus terjedése világjárvánnyá válhat, miután élesen megemelkedett az Iránban, Olaszországban és Dél-Koreában észlelt fertőzések száma.
A genfi székhelyű WHO 2009-ben pandémiának minősítette a H1N1-es típusú influenzát, amely végül is enyhe lefolyásúnak bizonyult, viszont a gyógyszercégek gyorsan oltóanyagot és gyógyszereket fejlesztettek ki.

Az új koronavírus esetében a WHO január 30-án nemzetközi szintű közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a közép-kínai Vuhan városból kiindult járványt. Tarik Jasarevic WHO-szóvivő elmondta:

nincs olyan hivatalos kategória, amellyel pandémiára figyelmeztetnének.

A szervezet már nem használja az egykori, hat szintből álló riasztási rendszert, amelyben a 6-os szint volt valaha a pandémia.

A köznyelvben pandémiaként emlegetik egy olyan új kórokozó megjelenését, amely világszerte könnyen terjed az emberek között - mondta Jasarevic.