Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó: Nincs hírszerzési bizonyíték orosz beavatkozásra

Donald Trump
NEW HAMPSHIRE, USA - FEBRUARY 10: U.S. President Donald J. Trump delivers remarks at a Keep America Great Rally in Manchester, New Hampshire, United States on February 10, 2020. Kyle Mazza / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Robert O'Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, nincs hírszerzési bizonyíték a Donald Trump elnök újraválasztása érdekében végrehajtott esetleges orosz beavatkozásra.
Vágólapra másolva!

„Én nem láttam semmiféle hírszerzési jelentést, amely alátámasztaná a sajtónak kiszivárogtatott híreket" - mondta O'Brien CBS televízió vasárnapi politikai vitaműsorában.

A nemzetbiztonsági tanácsadó azt mondta, hogy e kiszivárogtatások a képviselőház hírszerzési bizottságától erednek. A bizottság elnöke a demokrata párti Adam Schiff képviselő, aki aktív szerepet játszott az amerikai elnök elleni alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szorgalmazásában, majd lefolytatásában.

Donald Trump elnök vasárnap a Twitteren meg is nevezte őt a kiszivárogtatások felelőseként. Mint írta:

A The New York Times című liberális napilap péntekre virradóra közölt információkat arról, hogy az Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) egyik munkatársa február 13-án az amerikai választásokba történő orosz beavatkozásról tájékoztatta a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti és republikánus tagjait. A lap szerint Shelby Pierson arról is beszélt, hogy Oroszország Donald Trump újraválasztását támogatná.

Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Kyle Mazza

A tájékoztatón a republikánus törvényhozók azzal érveltek, hogy Donald Trump keményen lépett fel Oroszország ellen, és ezzel erősítette az európai biztonságot is. A CBS televízió vasárnapi értesülései szerint szombaton

republikánus törvényhozók sürgették az orosz beavatkozásról tájékoztató hírszerzési szakembert, hogy terjessze elő a bizonyítékokat állításairól.

Szombatra virradóra a The Washington Post írt arról, hogy Donald Trump elnököt és Bernie Sanders vermonti szenátort, a demokrata párt egyik elnökjelölt-aspiránsát is tájékoztatták a várható orosz beavatkozásról. A lap szerint Oroszország Trump újraválasztását és Sanders elnökjelöltségét támogatná.

A Fox televízió információi szerint John Durham különleges ügyész - akit William Barr igazságügyi miniszter kért fel - vizsgálja a 2016-os amerikai választási kampányba történt orosz beavatkozásokkal kapcsolatos információkat, akárcsak John Brennan, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) akkori igazgatójának szerepét és munkáját is. Devin Nunes kaliforniai republikánus képviselő az egyik televíziós interjújában "érdekes információkat" ígért ezzel kapcsolatban.