Lemondott Írország miniszterelnöke

Leo Varadkar
BRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 17: Prime Minister of Ireland Leo Varadkar arrives at the EU headquarters to attend for an European Union Summit in Brussels, Belgium on October 17, 2019. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke azért vonul vissza, mert párja, a Fine Gael csak a harmadik helyet szerezte meg a február 8-ai parlamenti választáson. Amíg a parlament nem dönt az utódjáról, Leo Varadkar ügyvezetőként dolgozik majd.
Vágólapra másolva!

"Leo Varadkar csütörtök éjjel bejelentette Michael D. Higgins államfőnek a lemondását. Ő és kormánya az alkotmánynak megfelelően az utód kiválasztásáig és parlamenti megerősítéséig ügyvezetőként hivatalban marad" - közölte a miniszterelnök sajtószolgálata egy nyilatkozatban.

A választásokon indult pártok közül egyik sem szerzett többséget, és patthelyzet alakult ki. A parlament csütörtöki ülésén

egyik párt sem nevezett meg miniszterelnök-jelöltet.

A legtöbb képviselői helyet Mary Lou McDonald pártja, a Sinn Féin szerezte meg, de ez a 45 fős frakció is nagyon kicsi a kormányalakításhoz, amelyhez 80-nál több képviselő szükséges.

Leo Varadkar, Írország miniszterelnöke Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Az Írország függetlenségének kikiáltása óta eltelt egy évszázad alatt két másik párt,

a Fine Gael és a Fianna Fáil uralta a politikai életet.

Most csak 35, illetve 38 mandátum jutott nekik a 160 fős alsóházban.

A zöldek 12, a munkáspártiak és a szociáldemokraták 6-6 képviselői helyet kaptak, a többiek függetlenek.