Koronavírus: meghalt a Diamond Princess üdülőhajó két japán utasa

koronavírus, Japán, Jokohama, hajó, Diamond Princess
Two buses arrive next to the Diamond Princess cruise ship, with people quarantined onboard due to fears of the new coronavirus, at the Daikaku Pier Cruise Terminal in Yokohama port on February 16, 2020. - The number of people who have tested positive for the new coronavirus on a quarantined ship off Japan's coast has risen to 355, the country's health minister said. (Photo by Behrouz MEHRI / AFP)
Vágólapra másolva!
Meghalt a Diamond Princess brit üdülőhajó 2 japán, az új típusú koronavírussal megfertőződött utasa, Dél-Koreában több mint 50-nel nőtt a fertőzöttek száma, egy ember meghalt, ő a vírus első dél-koreai halálos áldozata.
Vágólapra másolva!

Az üdülőhajó két utasa, egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő azt követően halt meg, hogy kórházba szállították őket - számolt be az NHK japán közszolgálati televízió kormányforrásokat idézve. Ezzel háromra emelkedett a Kínából kiindult járványban elhunytak száma Japánban.

A két utas egy nappal azután halt meg, hogy a kéthetes jokohamai karantén lejárta után hatóságok megkezdték az utasok elengedését.

Csütörtökön bejelentették azt is, hogy

egy japán járványügyi szakértő eltávolította a világhálóról azokat a videókat, amelyben bírálta a Diamond Princessen tapasztalt állapotokat.

Ivata Kentaro, a Kobe Egyetemi Kórház orvosprofesszora bocsánatot kért azért, mert angol és japán nyelvű, több százezres nézettségű videói zavart keltettek. Ivata maga is járt a hajón kedden, ahol azt tapasztalta, hogy

nem volt elkülönített, a fertőzöttek számára létesített zóna, illetve a nem fertőzöttek számára fenntartott övezet.

Az orvos kaotikusnak nevezte a helyzetet. A videók megjelenését követően Kató Kaconobu japán egészségügyi miniszter és Szuga Josihide, a kormány főtitkára és szóvivője elutasította a professzor kritikáját. Kiderült az is, hogy Ivatát ugyan felengedték a hajóra, de aztán elküldték, mert nem azt tette, ami a feladata lett volna.

Az üdülőhajó két utasa, egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő azt követően halt meg, hogy kórházba szállították őket Forrás: AFP/Behrouz Mehri

Dél-Koreában bejelentették, hogy 31-gyel megemelkedett a koronavírus-járványban fertőzöttek száma, amely így elérte a 82-t. A hatóságok beszámoltak arról is, hogy

a betegségbe belehalt egy ember, ő a vírus első dél-koreai halálos áldozata.

Az elmúlt napokban a legtöbben az ország délkeleti részén fekvő Tegu városában betegedtek meg. Ez Dél-Korea negyedik legnépesebb városa, és 22 víruskezelő központjába további 24 orvost vezényeltek át. A hatóságok továbbra is sárga szinten, a harmadik legmagasabban tartják a járványkészültséget, és a lakosságot arra kérték, hogy lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék a nyilvános helyeket. Továbbra sem világos, hogy az országba hogyan jutott be a fertőzés.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában több mint 74 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma a legfrissebb adatok szerint 2118. Kínán kívül is több mint 20 országban felütötte a fejét a koronavírus okozta tüdőgyulladás, ezekben - beleértve az üdülőhajókat is - már közel ezer embert betegedett meg. A szárazföldi Kínán kívül nyolcan haltak meg a betegségben.