Az ukrán miniszterelnök-helyettes Magyarországra látogat

SZIJJÁRTÓ Péter
New York, 2020. február 20. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Closing the inequalities gap to achieve social justice című kísérőrendezvényén, az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban 2020. február 20-án MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vágólapra másolva!
Remélhetőleg Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettes márciusi magyarországi látogatásakor sikerül közelebb kerülni a megállapodáshoz az ukrajnai kisebbségi jogok ügyében, ugyanis a jelenlegi helyzet elfogadhatatlan és súlyosan jogsértő - jelentette ki Szijjártó Péter az ENSZ Közgyűlésének plenáris ülésén.
Vágólapra másolva!

Felszólalásában a külgazdasági és külügyminiszter leszögezte:

Mint rámutatott, Magyarország ezért az utóbbi öt-hat évben nagyjából 75 milliárd forint gazdaságfejlesztési, humanitárius, egészségügyi és oktatási támogatást nyújtott Ukrajnának, illetve részt vett a harcokban megsebesült katonák gyógykezelésében, és mintegy 2300 gyereket táboroztatott.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal a Closing the inequalities gap to achieve social justice című kísérőrendezvényén, az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban 2020. február 20-án Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A magyar kormány mindig kiállt keleti szomszédja területi integritása, szuverenitása mellett, és tisztában van az ország előtt álló kihívások rendkívüli súlyosságával.

Mindazonáltal

- emelte ki Szijjártó.

"Mi a jövőben is a lehető leghatározottabban ki fogunk állni Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, ugyanakkor elvárjuk az új ukrán vezetéstől, hogy ő maga is tartsa tiszteletben a nemzetközi szabályokat, s állítsa helyre a magyaroktól elvett jogokat" - tette hozzá.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Dmitro Kuleba ukrán miniszterelnök-helyettes találkozója Kijevben 2020. február 7-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Borsos Mátyás

A tárcavezető végül elmondta, az ENSZ-nek univerzálisan mindenkin számon kell kérnie a nemzetközi jog tiszteletben tartását, nem engedhető meg, hogy egyes jogsértésekkel szemben fellépjenek, mások felett viszont szemet hunyjanak.