Így gyújtotta fel a Francia Nemzeti Bankot a párizsi politikai szexbotrányt kirobbantó szélsőbaloldali aktivista - videó

Vágólapra másolva!
Közzétette a francia rendőrség azt a felvételt, amin látszik, hogy Piotr Pavlenski orosz emigráns "művész" felgyújtja a Bastille téren a Francia Nemzeti Bank előterét. Pavlenski azóta vált különösen ismertté, hogy a múlt héten pornófelvételeket tett ki az oldalára Macron párizsi főpolgármester-jelöltjéről. 
Vágólapra másolva!

Ahogy a múlt héten beszámoltunk, Benjamin Griveaux főpolgármester-jelölt alig egy hónappal a francia önkormányzati választások előtt lemondott, mert egy orosz emigráns aktivista (aki magát művésznek nevezi hivatalos megnyilvánulásaiban) saját oldalára pornográf videókat tett fel róla.

Azóta egyébként kiderült, hogy az aktivistához, Piotr Pavlenskihez minden bizonnyal úgy került a felvétel, hogy Griveaux azokat éppen Pavlenski barátnőjének küldte el, még másfél évvel ezelőtt. Akkor egyébként Griveaux a Macron-kormány szóvivője volt. Azaz, Griveaux kapcsolatban állhatott az anarchista párral, de a nővel mindenképp.

A politikai pornóbotrányról részletesen írtunk, a legutóbbi fejlemény, hogy az őrizetbe vett Pavlenskit és barátnőjét kiengedték, de úgynevezett bírósági felügyelet alatt maradtak, és eljárás indult ellenük.

Pavlenski semmit nem mondott a rendőröknek - a francia törvények szerint csak 48 óráig tarthatták bent és utána el kellett engedniük, mert amivel gyanúsítják, azért 2 évnél kevesebb börtön járna, már amennyiben elítélnék. A barátnőjét is bevitték, ő együttműködő volt, a telefonja kódját is megadta a nyomozóknak. Azt elismerte, hogy neki küldte Griveaux saját magáról a pornófelvételeket, de azt nem, hogy köze van ahhoz, hogy barátja az interneten megjelentette.

A párizsi főpolgármester-választás fő esélyese egyébként a jelenlegi szocialista főpolgármesternő, Anne Hidalgo, a felmérések szerint 24%-on áll. A közvéleménykutató-intézetek abban megosztottak, hogy Macron jelöltje állt-e a második helyen a botrány kirobbanása pillanatában, vagy Rachida Dati, a jobbközép jelöltje. (Ő egykor Nicolas Sarkozy igazságügy-miniszternője volt.) A negyedik helyen Cedric Villani áll, ő Griveaux-tól kapott ki az előválasztáson, de nem viselte el vereségét, kilépett Macron pártjából, és szintén elindul. A második és a negyedik helyezett között öt-hat százalék a különbség, 20 és 14 százalék között állnak.

Griveaux visszalépése után a nehéz helyzetben levő francia egészségüggyel és sztrájkokkal alig boldoguló, de a koronavírus megjelenésével sokat és viszonylag jól szereplő egészségügyi miniszternő, Agnes Buzyn lett a Macron-párt párizsi főpolgármester-jelöltje.

A politikai szexbotránynál jóval érdekesebb egyébként Pavlenski személye. A Putyin-ellenes, szélsőbaloldali aktivista 2017 májusában politikai menedékjogot kapott. Francois Hollande szocialista elnök kormányának egyik legutolsó intézkedése volt a menekültstátusz megadása. Mégis, milyen alapon adtak egy bűnözőnek? (Oroszországban köztörvényes bűncselekményeket követett el.)

Alig fél év múlva egyébként felgyújtotta a Francia Nemzeti Bank bejáratát, mondván, hogy egy ilyen kapitalista intézmény méltatlan helyen van, a forradalomnak emléket állító Bastille téren. Ezért egy év letöltendő börtönt kapott. Idén szilveszterkor pedig két embert megkéselt, egy ideig körözték is.

A menedékjog kérdése mellett persze az sem világos, hogy Macron egyik legközelebbi munkatársa, egy köztiszteletben állónak gondolt politikus hogy kerülhetett bizalmas kapcsolatba a Pavlenski-párral, vagy legalábbis a szélsőbaloldali, többször elítélt aktivista szintén zűrös múltú barátnőjével?