Több mint száz terroristát juttattak be Európába a migránshullámmal

Bataclan 2015
Vágólapra másolva!
Jól szervezett módon, több mint 104 dzsihadista terrorista jutott be az Európai Unióba 2014-2018 között a migránsáradat révén – derült ki egy amerikai tanulmányból. Todd Bensman összeállításából kiderül az is, hogy ebből a 104 terroristából 29-en vettek részt végül támadásokban. A szakember szerint a terroristák szervezett Európába juttatása továbbra sem állt meg. Bensman szerint éppen ezért követendő példa a visegrádi országok politikája, akik kezdetektől fogva a határok lezárása mellett érvelnek.
Vágólapra másolva!

„Mit tanulhat az amerikai határvédelmi hatóság a terroristák európai határokon átívelő mozgásából"? –címmel közölt egy átfogó tanulmányt Todd Bensman, az amerikai központú Migrációs Tanulmányok Központjának vezető elemzője. A tanulmány persze alapvetően amerikaiaknak íródott, de nagyon pontos információkat lehet szerezni arról, hogyan jutottak be terroristák migránsnak álcázva az unió területére. Az írás többek között azért született, hogy az amerikai hatóságok ne kövessenek el olyan hibákat, mint amiket 2015-ben az Európai Unióban elkövettek.

A 2015-ös migrációs válság során szervezett módon érkeztek a kontinensre a terroristák (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Giovanni Isolino

Legalább 2,5 millió migráns érkezett Európába

Bensman emlékeztetet arra, hogy 2014-2017 között 13, a schengeni határon fekvő uniós tagország határán több mint 2,5 millió feltárt illegális átlépés történt. A schengeni határok egyébként 50 km tengeri és majdnem 9000 km szárazföldi határt jelentenek, miközben a belső uniós határokon nincsen semmilyen ellenőrzés. A migrációs válság ideje alatt azok a szíriaiak, irakiak, afgánok, pakisztániak, szomáliaiak és eritreaiak, akik átjutottak a külső határon, értelemszerűen szabadon mozoghattak az unióban.

A 2015. novemberi párizsi és a 2016. márciusi brüsszeli merényletet követően vált világossá, hogy az illegális bevándorlókkal együtt az Iszlám Állam terroristái is bejutottak az unióba.

Bensman szerint a migráció és a terrorizmus Európára gyakorolt pusztító hatása, és a kontinens erre adott válaszreakciója nagyrészt még feltáratlan, dokumentálatlan és nem elemzett. Mindezek a dolgok pedig a migrációról szóló európai vitákban sem kapnak megfelelő hangsúlyt. A szakember összesítése szerint 2014-2018 között legalább 104 szélsőséges iszlamista jutott be a migránsáradattal Európába. Ezt a 104 embert mára meggyilkolták, vagy letartóztatták azokban az országokban, ahol merényletet követtek el, vagy ilyet terveztek.

Mára kiderült, hogy hány terrorista érkezett a bevándorlókkal (illusztráció) Forrás: AFP/Soeren Bidstrup/Soeren Bidstrup

A legtöbb terroristát az Iszlám Állam küldte

A 104 iszlamista terrorista döntő többsége, 75 fő az Iszlám Állammal állt kapcsolatban, míg 13 az al-Nuszra fronttal. A többi a kisebb tagsággal bíró terrorszervezetekhez kötődött valamilyen formában. A terroristák között egy nő volt. Az átlagéletkoruk pedig 26 év.

A 104 főből 29-en vettek részt 16 végrehajtott támadásban. Ezekben a merényletekben 170 ember halt meg, és 878 sebesült meg.

Az is kiderült, hogy legtöbbjük a két legnagyobb merényletben vett részt, amit az Iszlám Állam szervezett. Ez a kettő pedig a párizsi és a brüsszeli támadás volt.

A 2015. novemberi terrortámadás a Bataclannál Párizsban. Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Bensman jelentésének egyik figyelemre méltó megállapítása az, hogy

65 terrorista közül 40-nek az esetében lehet kimutatni, hogy az ISIS célzottan álcázta őket menekültnek. Mindezt alátámasztja az is, hogy a The New York Times 2016-ban francia hírszerzési adatokra hivatkozva arról írt, hogy még 2014-ben menekültnek álcázva küldött az ISIS 21 nagyon jól kiképzett terroristát Európába.

Az Iszlám Állam továbbra is megpróbálja menekültnek álcázva bejuttatni a terroristákat az európai kontinensre (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/OLIVIER MORIN/Olivier Morin

Mintaadóak a visegrádi négyek

A német Szövetségi Hírszerzési Ügynökség 2016-ban arra figyelmeztetett, hogy az Iszlám Állam harcosai menedékkérőknek álcázva próbálnak az unióba jutni, és a bejutással kapcsolatban komoly kiképzést is kapnak. Bensman arra is emlékeztetett, hogy az unióba bejutó 104 terrorista átlagosan 11 hónapig tudott szabadon tevékenykedni. Mindez pedig ismételten a menedékrendszer hiányosságaira mutat rá.

Az Iszlám Állam harcosainak az európai kontinensre való szervezett áramlása továbbra sem állt le.

Mindezt jól mutatja, hogy tavaly novemberben Svájcban tartóztattak le egy menedékkérőnek álcázott terroristát a hatóságok. A férfi egyébként hat hónapig szabadon mozoghatott az országban. Bensman tanulmánya egyértelműen mutatja, hogy

Magyarországnak, Csehországnak és Lengyelországnak a kezdetektől fogva igaza volt

abban, hogy semmilyen ellenőrizetlen bevándorlást nem támogat. Pedig az előbb említett három országot 2015 óta folyamatos fenyegetések és zsarolások érik, hogy szolidárisnak kellene lenniük az illegális bevándorlókkal kapcsolatban. A támadások ellenére a három ország továbbra is amellett áll, hogy ők döntik el, hogy kiket engednek be az országaikba, és számukra az állampolgáraik védelme fontosabb, mint valami teljesen elvont szolidaritási eszme.