Harc indult a radikális iszlám ellen Franciaországban

Franciaország, mecset, imádkozás
France, Réunion island, (overseas department), mosque of Saint Denis, prayer of friday
Vágólapra másolva!
Intézkedéseket jelentettek be Franciaországban az iszlám szélsőségesek visszaszorítása ellen. A kormánynak nagyobb hatásköre lesz ezentúl az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében - számol be róla a V4NA nemzetközi hírügynökség. Egy felmérés szerint a Párizs környéki bűncselekmények 40 százalékát bevándorlók követik el. Egyértelmű a kapcsolat a bűnözés növekedése és a migráció között.
Vágólapra másolva!

Franciaország véget akar vetni annak az 1977-ben bevezetett programnak, amelynek keretében kilenc külföldi ország tanárokat küldhet az országba nyelvtanítás és kultúraoktatás céljából, mely tevékenységeket a francia hatóságok nem is ellenőrzik.

Pénteki ima egy franciaországi mecsetben Forrás: AFP/hemis.fr/Barbier Bruno

Ezen államok között van Algéria, Tunézia, Marokkó és Törökország. A program keretében évente 80 ezer új diákot oktatnak. Ehelyett Franciaország kétoldalú megállapodásokat akar kötni ezekkel az államokkal, és szeptembertől már ellenőrzést gyakorolna az ilyen nyelv- és kultúraórák felett.

Törvény készül arról is, hogyan tegyék átláthatóvá a mecsetek finanszírozását.

Meg akarják szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok küldhetnek imámokat Franciaországba.

Rendőrök a párizsi Bataclan koncertterem közelében a 2015. november 13-i terrortámadás után. Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A Le Monde francia napilap részletesen beszámolt a kormány deradikalizációs kampányáról, melyben

a muszlim migránsok szeparatizmusa elleni harc négy irányvonala van kijelölve.

Ezek értelmében elsőként vissza kell venni az ellenőrzést, és küzdeni kell az idegen befolyások ellen, különös tekintettel az iskolákra és a vallásgyakorlási helyekre.

A második cél az összes világi törvény betartásának biztosítása, a harmadik pedig

elszántan harcolni az iszlamista szeparatizmus minden megnyilvánulása ellen.

Végül negyedik irányvonalként a szociális, sport, iskolai, egészségügyi, kulturális területeken tevékenykedő egyesületek és állami szolgálatok megerősítését tűzte ki célul a francia kormány.

Az intézkedések összefüggésbe hozhatók a márciusban sorra kerülő önkormányzati választásokkal. Ugyanis már a balliberális párizsi kormánykoalíció is rájött, hogy a tömeges migrációval összefüggő bűnözés, a főleg fiatalkorú muszlimok radikalizálódása, és a politikai iszlám széles körben való terjedése ellen stratégiát kellene kidolgozni.

Párizs környékén a bűncselekmények 40 százalékát migránsok követik el

Franciaországban évről évre egyre rosszabbodnak a bűnözési statisztikák, 2019-ben például 8,5 százalékkal nőtt a gyilkosságok száma az előző évhez képest.

Migránsok Párizsban Forrás: Getty Images/Anadolu Agency

A Le Figaro szerint a bűncselekmények nagy részét muszlim migránsok követik el, akik között egyre több a kiskorú bűnöző, illetve sok olyan eset is van, hogy fiatalabbnak adják ki magukat, hogy ily módon kerüljék el az országból történő kitoloncolást.

A helyzet Párizs környékén a legrosszabb,

az itt elkövetett bűncselekmények 40 százalékát migránsok követik el, ez az arány kétszer annyi, mint az ország más részein.

A radikális iszlám elleni intézkedések nagy részét Macron elnök jelentette be. Természetesen felmerül a kérdés, hogy a francia elnök által hozott intézkedések, akinek küzdelmét a terrorizmus ellen nehéz sikeresnek nevezni, és migrációs politikájára is inkább az engedékenység a jellemző, kellő harcot jelentenek-e a kialakult muszlim párhuzamos világgal szemben.