Súlyos hiányosságok a francia hatóságok terrorizmus elleni harcában

franciaország, terror
Villejuif, 2020. január 3. Rendőrök a Párizs közelében fekvő Hautes-Bruyeres parkban, Villejuifben elkövetett késelés helyszínén 2020. január 3-án. Egy ember életét vesztette, több megsebesült, amikor egy férfi rátámadt a parkban lévőkre. Az elkövetőt a rendőrök agyonlőtték. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson
Vágólapra másolva!
Hogyan utazhatott be Európába és kaphatott Erasmus vízumot egy Szíriában harcoló iszlám terrorista? - teszi fel a nagyon is jogos kérdést Nathalie Goulet, a jobbközép UDI politikai formáció szenátora, aki lesújtó elemzést tett közzé Franciaország biztonsági helyzetéről a Le Figaróban. Tényekre alapozva állítja, hogy a francia hatóságoknak egyértelmű hiányosságai, hibái vannak a terrorizmus elleni harcban, és bár számos javaslat, terv létezik, a kormányzat túlzottan naiv, és nincs realitásérzéke sem - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A szenátor példaként hozza fel Majdi Mustapha Nameh (más nevén Islam Alloush) esetét. Az Iszlám Állam katonáját január 29-én tartóztatták le Marseille-ben, háborús bűnök elkövetése miatt. A terrorista ERSMUS + egyetemista vízummal érkezett Franciaországba.

Nem az első ilyen esetről van szó, szögezi le a politikus, és hozzáteszi, hogy ez az ügy egy 2015 óta fennálló gyakorlaton alapul, amelynek alapján ezeket

a terroristákat szándékosan engedik be ERASMUS + vízummal

a vizsgálóbizottsági jelentések alapján azért, hogy „könnyebben nyomon lehessen követni őket". A szenátor szerint ez a gyakorlat komoly biztonsági kérdéseket és kételyeket vet föl. Példának egy másik esetet is említett. 2015. április 19-én Sid Ahmed Ghlam, egy magát egyetemistának valló, az Iszlám Állam által irányított algériai terrorista meggyilkolt egy 25 éves fitness oktatót, Aurélie Châtelain-t.

Az egész Franciaországot megrázó tragédia csak a „véletlen" műve volt, a terrorista fő célja ugyanis egy Párizs melletti katolikus templom ellen tervezett merénylet volt, amit sikerült meghiúsítani.

Döbbenetes, hogy Ahmed Ghlam szintén Erasmus tanulói vízummal érkezett Franciaországba.

Hogyan lehetséges, hogy a világ összes rendőrsége által keresett és körözött terrorista pont egy Erasmus vízummal érkezett Franciaországba, mint bármelyik európai országban tanuló diák? - teszi fel a nagyon is releváns kérdést a francia szenátor. Nagyon egyszerű a válasz, ugyanis

semmiféle koordináció nincs a vízumot kiadó szervek között,

nincs olyan lista, amelyen szerepelne, hogy kinek nem lehet kiadni a vízumot, a körözött személyekre vonatkozó információkat sem osztják meg egymással a hatóságok.

A hatóságok ugyanígy hagyták, hogy 2019 májusában a Mauritániai Iszlám Köztársaságban konferenciát és pénzgyűjtési akciót szervezzenek egy iszlám iskola részére, többek között Mahfoudh Ould Brahim Vall részvételével, akit mind a francia, mind a mauritán titkosszolgálatok Hassan Iquiussen néven ismertek, mint a Muszlim Testvériség nevű, terroristákat támogató szervezethez tartozó terroristát.

Goulet szenátor kiderítette, hogy

a francia beutazási vízumot egy másik EU-tagállam adta ki

(az európai Unió vízumkiadásra vonatkozó szabályai ezt lehetővé teszik), viszont sem a mauritán, sem a francia hatóságok nem adtak információt a vízumot kiadó tagállamnak. 2019 szeptemberében a rouen-i polgármesteri hivatalban tartottak egy szemináriumot Othmane Iquioussen részvételével, akit a francia hatóságok szintén figyeltek már egy ideje, mivel Othmane a Muszlim Testvériség tagja volt.

Rendőrök a Párizs közelében fekvő Hautes-Bruyeres parkban, a Villejuifben elkövetett késelés helyszínén Forrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

2020. január 24-én egy bordeaux-i muszlim könyvesboltban, a Librairie Mollat-ban szemináriumot szerveztek „Muzulmán hit és a Köztársaság értékei" címmel. A szemináriumot Nicolas Florian, a macroni kormányzattal szimpatizáns polgármester szervezte, a Muzulmán Testvériség helyi szervezetének minősülő Regionális Muszlim Szövetséggel karöltve. A szeminárium a Muszlim Testvériség tagjain kívül egy radikális muszlim vezetőt is fogadott, Cheikh Al-Arabi Al-Bichri –t, aki a Muszlim Testvériséghez közel álló, a Franciaországban található európai imámképző központ igazgatója és az Európai Fatwa és Kutatás szervezetének is tagja (a Fatwa az iszlám szokásjogát jelenti leegyszerűsítve), amely a Muszlim Testvériség egyik ernyőszervezete.

Nathalie Goulet szenátor szerint a listát még hosszan lehetne folytatni, akárcsak azoknak a jelentéseknek, figyelemfelhívó közleményeknek a számát, amelyeket a parlamentben terjesztenek elő szakértők. Ezeknek soha semmilyen foganatja nincs.

Az is képtelenség, ahogy a polgármesterek viszonyulnak ehhez a kérdéshez, és önös politikai érdekeik és a muszlim szavazatok megszerzése miatt gyanús rendezvényeket is engedélyeznek városaikban, sőt támogatnak ilyeneket.

A szenátor szerint megoldás lehetne, ha az Európai Unió szintjén készítenének el egy listát azokról a személyekről, akik nem kívánatosak Európában. Világos, konkrét tájékoztatásra lenne szükség továbbá az Erasmus programban kiadott vízumok esetében is, és össze kellene kapcsolni azokat a szervezeteket, akik felelősek a programok koordinálásáért.

Nathalie Goulet szerint

óriási hiányosságok vannak a francia nemzetbiztonsági rendszerben, amit a terroristák és a radikális iszlám hívei ki is használnak.

Biztosítani kellene a polgárok megfelelő szintű védelmét. Felhívta a figyelmet arra is, hogy számos, a biztonsági helyzetet javító intézkedéscsomag kidolgozása van folyamatban, de a macroni kormányzati politika naivitása és a realitásérzék hiánya miatt még mindig nem történt semmi.

Itt lenne az ideje, hogy Macron minél előbb konkrét intézkedéseket jelentsen be; olyanokat, amelyek alapja a zéró tolerancia meghirdetése a köztársasági normák megszegőivel szemben, zárja Gouet szenátor az elemzését.