Ezentúl nők is betölthetnek állandó parancsnoki tisztségeket az indiai hadseregben

ndiai női katonák
Members of the Indian National Cadet Crops (NCC) participate in a march during the 62nd NCC day celebrations in Secunderabad,the twin city of Hyderabad, on November 19, 2010. The NCC, a voluntary organisation which recruits cadets from secondary school and colleges, was formed in 1948 to develop social services and leadership skills among participating Indian youth under the auspices of the Ministry of Defence. AFP PHOTO / Noah SEELAM (Photo by NOAH SEELAM / AFP)
Vágólapra másolva!
Elrendelte hétfőn az indiai legfelsőbb bíróság, hogy ezentúl katonanők is betölthessenek állandó parancsnoki tisztségeket a hadseregben úgy, mint a férfiak.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a nők Indiában csak legfeljebb 14 évet szolgálhatnak a hadsereg kötelékében. A bíróság határozata értelmében mostantól ezt az időszakot meg lehet majd hosszabbítani a hadsereg nem harci tevékenységet folytató alakulatainál, például

az oktatással, jogi ügyekkel vagy logisztikával foglalkozó egységeknél, és érdemeik alapján a nők akár ezredesi rangot is szerezhetnek.

Harcoló alakulatoknál azonban, mint például a gyalogságnál vagy a tüzérségnél, továbbra sem teljesíthetnek nők szolgálatot Indiában.

Az Indiai Nemzeti Kadét Iskola (NCC) női tagjai. Az NCC egy olyan önkéntes szervezet, amely középiskolásokból és főiskolásokból toboroz kadétokat. Az 1948-ban alapított szervezet az indiai Védelmi Minisztérium támogatásával működik. Forrás: AFP/Noah Seelam

Néhány nappal a legfelsőbb bíróság határozata előtt az indiai kormány arra az álláspontra helyezkedett, hogy

a nők nem alkalmasak parancsnoki posztok betöltésére, mert a katonák még nem állnak készen arra, hogy női tiszteket elfogadjanak.

A kormány véleménye szerint nem lehet egyenlő alapon kezelni a férfiakat és nőket a parancsnokok kinevezésénél, mert a

Ezzel szemben a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a kormány érvelése sérti a nemi egyenlőség elvét.

Bipin Ravat, az indiai hadsereg főparancsnoka. Forrás: AFP/NurPhoto/Vishal Bhatnagar

Bipin Ravat, az indiai hadsereg főparancsnoka korábban egy interjúban azt fejtegette, hogy a nők nem alkalmasak harci feladatokra, mert az ő felelősségük a gyereknevelés. A főparancsnok szerint továbbá gondot jelentene az is, hogy