Csak tavaly egymillióan költöztek el Sadiq Khan Londonjából

Sadiq Khan, London polgármestere
LONDON, ENGLAND - JUNE 03: Mayor of London, Sadiq Khan, arrives at Southwark Cathedral near Borough Market to attend the first anniversary of the London Bridge terror attack on June 3, 2018 in London, England. The anniversary will be marked by a service at Southwark Cathedral to honour the emergency services' response to last year's attack on 3 June, followed by a short procession from the cathedral to Southwark Needle, at the corner of London Bridge, ending with a minute's silence at 4.30pm. (Photo by Chris J Ratcliffe/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A pakisztáni migráns hátterű Sadiq Khan polgármester sikeresen "lecseréli" az új bevándorlókra a fővárosi briteket. Tavaly nagyjából egymillió ember költözött el Londonból a növekvő bűnözés, a túlzsúfoltság és a magas árak miatt – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Budapest balliberális főpolgármestere, Karácsony Gergely néhány napja pedig azt mondta, hogy londoni mintára tenné élhetővé a magyar fővárost, noha egy tavaly szeptemberi felmérés alapján Budapest élhetőbb, mint London.
Vágólapra másolva!

Sadiq Khant, London polgármesterét a britek a Munkáspártnak köszönhetik. Annak a Munkáspártnak, amelynek vezetője, az antiszemitizmussal vádolt Jeremy Corbyn a pártot a gyökereihez (értsd: Marxhoz) akarta visszavezetni.

Sadiq Khan Forrás: Getty Images/2018 Getty Images/Chris J Ratcliffe

A pakisztáni származású, de már Nagy-Britanniában született ügyvéd 2016 óta polgármester, és először akkor került a lapok címoldalára, amikor a homofóbia elleni küzdelem világnapján kitűzte a városházára a melegek és leszbikusok szimbólumát, a szivárványszínű zászlót.

Khan 2017-ben hirdette meg a "London Plan"-t, amelynek lényege, hogy a fővárosban a lehető legtöbb ember lakjon.

Büszkén jelentette ki, hogy míg Párizs lakossága csökken, Londoné majd növekedni fog.

– mondta egy sajtótájékoztatón.

Szerinte

az ellenőrizetlen bevándorlás sem probléma, és még legalább másfélmillió migránsra számít.

Ez azért volt furcsa, mert Londonban már 2018-ban is fennakadásokat okozott a megfelelő infrastruktúra hiánya. Zsúfoltak a közlekedési eszközök, csillagászati árakon lehet lakást bérelni és venni.

Egyes szakértők azt mondták, hogy

Az már csak "hab a tortán", hogy a bűnözés is tragikus növekedésnek indult.

Londonban már 2018-ban több gyilkosság volt, mint New Yorkban.

Khan azonban ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy

A háttérben azonban érdekes jelenség bontakozott ki: egyre több londoni gondolta úgy, hogy elege lett a fővárosból. Ez pedig tavaly érte el a csúcspontját.

"Escaping the madness", azaz menekülés az őrületből – címmel most arról írt az amúgy baloldali The Guardian, hogy

2019-ben a londoniaknak már 13 százaléka északabbra lévő városokba költözött.

London lakossága (nem kevés bevándorlóval) 8,9 millió volt 2018-ban.

A brit Statisztikai Intézet előrejelzése szerint a következő tizenöt év alatt akár a 11 milliót is elérheti. Ha csak a jelenlegi állapotot vesszük alapul, akkor a 13 százalékos elvándorlás azt jelenti, hogy

az elmúlt két évben körülbelül egymillió londoninak lett elege a városból.

Forrás: V4NA

Egy tavaly novemberi cikk szerint

Londonban a fehér bőrszínű emberek aránya 41 százalékra csökkent.

Bizonyára az elköltözők között is vannak bevándorlók, ám a "helyettük" Londonba költözők között szinte csak ők vannak.

A Londont elhagyók elsősorban Sheffield, Leeds és Newcastle városaiban, illetve környékén telepednek le, ahol sokkal jobb az életminőség.

A lapnak nyilatkozó Patrick Cox türelme akkor fogyott el, amikor Londonban egy csésze teáért 3,50 fontot kértek tőle. Amy Everettnek elege lett a napi 2 órás ingázásból, a túlzsúfolt városkörnyéki vonatokon való döcögésből, amely miatt sokszor érezte úgy, hogy talán soha nem fog hazaérni. Amikor pedig este nyolckor hazaért, épphogy bekapta a vacsorát, majd újra dolgozni kezdett a laptopján, mielőtt az ágyba zuhant.

– mesélte. Amy három évig szinte minden nap ugyanabba a kávézóba járt Londonban, de soha nem ismerték őt fel.

Sheffieldben, ahol most már a Kelham-sziget környékén él, tele kávézókkal, éttermekkel és kézműves boltokkal, a kiszolgálók megismerik, és tudják, hogy mit szeretne rendelni. "Ha eljön a délután fél 6, máris otthon vagyok, hogy elkezdjem az élet esti részét" - fűzte hozzá.

Cox Leedsbe költözött a barátnőjével. Azt mondta, hogy itt sokkal lassabb ütemben kell élnie, jók az ételek, olcsó a sör, és amikor Londonba látogat, már alig várja, hogy ismét hazajöjjön az új lakásába.

Egy ház átlagos ára tavaly Londonban 475 000 font volt, Liverpoolban 132 000, Newcastle-ben 155 000, Sheffieldben pedig 164 000 font.

A lakásbérlet is sokkal alacsonyabb. Az átlagos keresethez képest a lakásbérleti mutató értéke Londonban 12,9, míg például Sheffieldben 5,8; azaz kevesebb, mint a fele.

Youg Lee, aki szintén Sheffieldbe költözött, elmesélte, hogy az új szomszédjai "jó reggelttel" köszönnek neki, pedig még alig ismerik egymást. A parkban pedig idegenek közelednek hozzá, és beszélgetést kezdeményeznek, ami eleinte igen furcsa volt, ám jó érzéssel töltötte el.

Karácsony számára London a minta

Ahogy arról az Origo is beszámolt, mindezek ellenére Karácsony Gergely, Budapest balliberális főpolgármestere, amikor a múlt héten Sadiq Khan meghívására Londonba látogatott, arról értekezett, hogy

A világ egyik vezető – egyébként balliberális – gazdasági lapja, a brit The Economist 2019 szeptemberében (tehát még Tarlós István főpolgármestersége alatt) közzétette a saját, Intelligence Unit nevű kutatóintézete osztályozását a világ városainak az élhetőségéről.

Ennek alapján

Budapest élhetőbb, mint London,

ugyanis a magyar főváros a lista 34., míg a brit metropolisz csak a 48. helyén szerepel.