Megvan Macron pártjának jelöltje a párizsi önkormányzati választásra

Agnes Buzyn, Franciaország, koronavírus
French Health and Solidarity Minister Agnes Buzyn arrives for a press point on Coronavirus 2019 n-Cov on February 8, 2020 at the Hotel Matignon in Paris. - Nearly 35,000 people have been infected by the new virus strain, which is believed to have emerged in a market selling wild animals in Wuhan last year before spreading across China and nearly 30 other countries. (Photo by CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP)
Vágólapra másolva!
Agnes Buzyn francia egészségügyi minisztert jelölte vasárnap Emmanuel Macron államfő pártjának vezetősége Benjamin Griveaux utódának a párizsi főpolgármester-jelöltségre. Alig egy hónappal a francia önkormányzati választások előtt egy interneten közzétett szexvideó miatt kényszerült jelöltváltásra a francia kormánypárt.
Vágólapra másolva!

- írta közleményében a tárcavezető, aki a jelölése miatt hétfőn várhatóan kilép a kormányból.

- tette hozzá.

Tárcája élére Emmanuel Macron államfő Olivier Véran orvost nevezte ki, aki eddig kormánypárti parlamenti képviselőként politizált.

Jóllehet, Párizsban Emmanuel Macron pártja a legnépszerűbb, a március 15-én és 22-én esedékes önkormányzati választásokat megelőző felmérések szerint Benjamin Griveaux 16 százalékos támogatottsággal csak a harmadik helyen állt Anne Hidalgo jelenlegi szocialista polgármester (23 százalék) és Rachida Dati, a jobbközép Köztársaságiak (20 százalék) jelöltje mögött. Igaz, más felmérések szerint Griveaux volt a második.

A Köztársaság lendületben kormánypárt párizsi jelöltállítása ugyanis hét hónappal ezelőtt botrányba fulladt,

amikor Cédric Villani matematikus nem fogadta el, hogy a pártvezetés nem őt, hanem Benjamin Griveaux-t indította a városvezetésért folytatott versenyben,

és független jelöltként ő is beszállt a versenybe. A kormánypárti szavazók ezért megosztottak voltak a magukat mindketten Macron-párti jelöltnek tartó Griveaux és Villani között, és a kettejük közötti csata a hagyományos bal- és jobboldali jelöltek kiemelkedését eredményezte a kampány során.

Benjamin Griveaux azért mondott le pénteken a jelöltségről, mert egy portál közzétette a politikusnak egy ismeretlen nővel 2018 májusában lefolytatott szexuális tartalmú üzenetváltását és egy pornográf jellegű felvételt Griveaux-ról, amelyet a nőnek küldött el az üzenetek között.

A felvételt közzétett orosz performansz-művészt (valójában bűnözőt) és barátnőjét, Alexandra de Taddeót szombat este őrizetbe vette a francia rendőrség

magánélet megsértésének és az érintett hozzájárulása nélkül róla készült szexuális tartalmú felvételek közzétételének gyanúja miatt. Az ügyészég feltételezése szerint a 29 éves ügyvédnő volt a szexuális üzenetek címzettje. Az orosz "művész" korábban felgyújtotta a Francia Nemzeti Bank bejáratát (ezért egy év letöltendő börtönt kapott), két embert pedig szilveszter éjjel megkéselt. 2017-ben ismeretlen körülmények között kapott egyébként politikai menedékjogot az akkori szocialista kormánytól.

Benjamin Griveaux szombaton ismeretlen tettes ellen feljelentést tett magánélet megsértése címén. Ügyvédje, Richard Malka az LCI hírtelevízióban elmondta: a feljelentés az eredeti felvételt közzétevőn kívül mindenkire vonatkozik, aki a videót terjesztette.

Ez a bűncselekmény Franciaországban 60 ezer eurós pénzbüntetéssel és két év börtönnel sújtható.

Benjamin Griveaux visszalépése a főpolgármester-jelöltségtől politikai sokkot váltott ki Franciaországban.

A 42 éves politikus a kezdetektől Macron legfőbb politikai szövetségesének számít, főpolgármester-jelöltsége előtt ő volt a kormány szóvivője.