Elöntött utcák, eltűnt gyerekek és partra sodort holttestek kísérik Dennist - képek

Nantgarw, 2020. február 16. A mentőegységek tagjai gumicsónakkal visznek biztonságba egy otthonából kimentett idős helybelit az áradás sújtotta walesi Nantgarw településen 2020. február 16-án, amikor a Dennis elnevezésű vihar heves esőzések kíséretében elérte Walest és Skóciát. MTI/AP/PA/Ben Birchall
Vágólapra másolva!
Már több mint 300 áradásra figyelmeztető riasztást adtak ki az Egyesült Királyságban, Wales déli részére pedig vörös figyelmeztetés van érvényben, ahogy a Ciara után a Dennis névre keresztelt vihar is lesújt a szigetországra.
Vágólapra másolva!

A BBC arról számolt be, hogy sok embert kellett már menteni a vihar miatt, voltak például, akiknek az autóját menet közben sodorta le az áradás az útról. Vörös figyelmzetetés esetén egyébként az embereknek nem szabadna autóba ülniük és minél hamarabb biztonságos helyre kellene vonulniuk.

A mentőegységek tagjai gumicsónakkal visznek biztonságba egy otthonából kimentett idős helybelit az áradás sújtotta walesi Nantgarw településen 2020. február 16-án. Forrás: MTI/AP/PA/Ben Birchall

Szombaton 146 km/h-s szélvihart mértek, egy walesi nemzeti parkban pedig 142 mm eső esett. A BBC-nek egy 55 éves Herefordshire megyei nő arról számolt be, hogy a vihar úgy csapott le rájuk, "mintha tornádó lenne", illetve hogy még annak ellenére is térdig áll a víz a házában, hogy speciális "árvízbiztos" ajtókkal van felszerelve.

Vízben rekedt mentőautó és kocsi az áradás sújtotta walesi Nantgarw településen 2020. február 16-án. Forrás: MTI/AP/PA/Ben Birchall

A 300 riasztásból 200-at Angliában, 40-et Skóciában, 70 pedig Walesben adtak ki. A közúti, vasúti és légi közlekedés is akadozik, vasárnap reggelig 170 járatot töröltek, ami 25 ezer utast érintett.

Több halálos áldozat is van már, egy férfi holttestét a délkelet-angliai, Kent megyei Herne Bay-nél szedték ki a vízből, egy másik férfit pedig a közeli Margate település partjainál találtak meg.

Forrás: AFP/Oli Scarff

Eltűnt egy kisfiú is

A 11 éves Jacob Newtont a skóciai Dundee városában látták utoljára, szombat este fél 10-kor. A hatóságok azonnal elkezdték keresni a fiút, aki családja szerint korántsem volt az időjárásnak megfelelően öltözve, jelenleg azonban még mindig nincs róla információ.