Egy hónappal a választas előtt lemondott Macron párizsi főpolgármester-jelöltje, mert pornóvideó jelent meg róla

2020.02.14. 11:30

Benjamin Griveaux, Emmanuel Macron pártjának párizsi főpolgármester-jelöltje bejelentette, hogy visszalép a választástól, mivel csütörtökön késő este egy pornóvideó szivárgott ki róla.

A politikus visszalépése óriási csapás Macron pártja számára. Franciaországban március 15-én tartják az önkormányzati választás első fordulóját.

Benjamin Griveaux lemondása óriási csapás Macron pártjánakForrás: AFP/Joel Saget

Griveaux korábban kormányszóvivő volt. A legutolsó felmérések szerint a Macron-párti jelölt a második volt a főpolgármester-jelölti versenyben 19 százalékos támogatottsággal. Összesen három esélyes volt eddig, rajta kívül Anne Hidalgo, az eddigi szocialista főpolgármester (az utolsó mérések szerint 24 százalékon állt) és Rachida Dati jobbközép politikus, a korábbi elnök, Nicolas Sarkozy volt igazságügyi minisztere (ő 15 százalékot kapna.)

A politikus így jelentette be a visszalépést:

Piotr Pavlenski Párizsban élő, Putyin-ellenes szélsőbaloldali, magát videoművésznek nevező anarchista tette közzé a pornóvideót, a Liberation írása szerint. 

Pavlenski es a francia szocialisták között nem bizonyítható a kapcsolat, de egyértelműen Anne Hidalgónak, a baloldal jelöltjének jött jól a botrány. Ennek oka, hogy Macron szavazóinak nagyobb része az egykori baloldal szavazóiból kerül ki.