Elmondjuk, mi van a párizsi politikai pornóbotrány hátterében

Benjamin Griveaux
French Government's Spokesperson Benjamin Griveaux poses during a photo session in his office in Paris on February 5, 2018. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Vágólapra másolva!
Ahogy a magyar médiumokban elsőként beszámoltunk róla: péntek délelőtt lemondott Benjamin Griveaux párizsi főpolgármester-jelölt egy hónappal a francia önkormányzati választások előtt, mert tegnap este pornóvideó jelent meg róla az interneten, és szexuális jellegű üzeneteit is közzétették. Hogy ki jelentette meg a képeket, az egyértelmű, hiszen a szélsőbaloldali orosz fiatalember, a magát művésznek nevező Piotr Pavlenski a Libérationnak elmondta: ő. De miért tette, és hogy ezzel kit, kiket segített, elmondjuk. 
Vágólapra másolva!

Kicsoda Benjamin Griveaux, a lemondott főpolgármester-jelölt?

Emmanuel Macron köztársasági elnök egyik legközelebbi bizalmasáról van szó. Kezdetben szocialista politikus és egyik legközelebbi munkatársa Dominique Strauss-Kahn-nak. Mint közismert, Strauss-Kahn (a francia politikai bulvárban DSK-nak hívott közgazdász) egykori szocialista miniszter, majd a Világbank elnöke. Egy nő állítólagos megerőszakolása miatt New Yorkban letartóztatták, ezután le kellett mondania. Később kiderült, hogy párizsi, a prostituáltak jelenléte miatt törvénybe ütköző luxusorgiák egyik legismertebb részvevője volt. Természetesen nevetséges lenne azt sugallni, hogy DSK életvitele és Griveaux mostani botránya között van összefüggés, mindez kizárólag érdekesség. Nem beszélve arról, hogy Griveaux semmilyen törvénytelenséget nem követett el.

Benjamin Griveaux Forrás: AFP/Joel Saget

Előválasztás döntött egyébként arról, hogy Benjamin Griveaux legyen Macron pártjának, az LREM-nek a főpolgármester-jelöltje. Ellenfele Cédric Villani volt. Villani nem tudta elviselni a vereséget, nem vonta vissza jelölését, kilépett az LREM-ből, és ő is bejelentette indulását.

Kicsoda Piotr Pavlenski, aki feltette egy pornóoldalra a videót?

A magát művésznek nevező félbűnöző 36 éves, Leningrádban született. Oroszországban a kétezres években meg akart erőszakolni egy nőt, egy színészt kegyetlenül összevert, börtönben is volt, később elmeosztályon, ahol meztelen fotókat készített magáról, és ezeket eljuttatta Franciaországba. Nehezen magyarázható körülmények között Francois Hollande szocialista elnök kormányának egyik utolsó intézkedéseként politikai menedékjogot kapott 2017-ben.

Nehéz lenne azt állítani, hogy különösebben meghálálta a menekültjogi státuszt, ugyanis öt hónappal francia papírjai megszerzése után bement a Francia Nemzeti Bank épületébe, és felgyújtotta a bejáratot. Azt mondta, hogy ez egy művészi tett, és egyébként is szerinte felháborító, hogy a kapitalizmust szimbolizáló Nemzeti Bank éppen a forradalom jelképének számító Bastille téren van. A bírósági tárgyalásán is arról beszélt, hogy nem gyújtotta volna fel a bankot, ha nem azon a téren lenne. Emellett éltette a sárgamellényeseket is (akik egyébként a bank felgyújtásakor még nem is léteztek). Az ítélet szerint 1 évre kell börtönbe mennie.

Piotr Pavlenski Fotó: Lionel Bonaventura/AFP

A francia hírtelevíziók elemzői arról beszéltek, hogy nem lehet kizárni, hogy a magát Sade márkihoz hasonlító "művész" mögött az ismert szélsőbaloldali, fiatal ügyvéd, Juan Branco áll. Az éppenhogy 30 éves jogász és aktivista - mint kiderült - együtt töltötte nemrégen a szilveszter éjszakát is Pavlenskivel, ami nem sikerült különösebben jól: egy szórakozóhelyen Pavlenski két embert megkéselt, ezután körözni kezdték.

Hogy hogyan került a szélsőbaloldali aktivistákhoz a felvétel, azt egyelőre nem tudni. Pavlenski egyébként két év börtönt is kaphat a felvételek közzététele miatt. A Libérationnak azt mondta, hogy "teszek rá", majd azon elmélkedett, hogy ő amúgy is olyan életet él, hogy bármikor börtönbe kerülhet. (Ez egyébként igaz.) Az újságnak arról is beszélt, hogy nincs más politikusról hasonló felvétele, bár szerinte fő francia "művészeti projektje" a "Pornópolitizálás". Az LCI hírtelevíziónak viszont azt mondta, hogy másról is vannak felvételei. Azaz, összevissza beszél.

Kinek használt a pornófelvételek közzététele?

Elemzők szerint Macron új jelöltje - nem lehet tudni még, hogy ki lesz - esélytelen, hiszen néhány hét kevés egy sikeres kampányhoz. Az ügy kirobbanása előtt egyébként a szocialista főpolgármesternő, Anne Hidalgo 24%-os támogatottsággal állt az első helyen, őt követte Macron jelöltje, Griveaux (a különböző kutatóintézetek szerint) 19-21%-kal, a harmadik helyen pedig a jobbközép jelöltje, Rachida Dati, 15-18%-kal. Rachida Dati egyébként Nicolas Sarkozy igazságügy-minisztere volt, akit a baloldal azért támadott hivatali ideje alatt, mert szerintük túlságosan hamar ment vissza a minisztériumba dolgozni a szülése után. A negyedik helyen a Macron-pártot otthagyó Villani állt, 12-14%-kal.

Tehát: ki járhat jól? Természetesen az egész akció a szélsőbal öncélú provokációjának tűnik, ismerve a Pavlenski-Branco párost, azaz senki nem állítja, hogy ellenfelei szervezték az ügyet. Ettől függetlenül, sem Anne Hidalgónak, sem Cédric Villaninak nem jött rosszul a pornóbotrány. A Macron-párt szavazóinak másodlagos pártpreferenciája sokkal inkább a szocialista párt, mint a jobbközép, legalábbis Párizsban. (Országosan gyakorlatilag nem léteznek a francia szocialisták, a PS.)

Griveaux szavazói - döntő többségben - három lehetőség közül fognak választani. Az egyik Anne Hidalgo, tehát a szocialista párt. A másik lehetőség a volt Macron-párti jelölt, Villani. És természetesen lesznek olyan tudatos Macron-szavazók, akik az egyelőre nem ismert, új jelöltre fognak szavazni.

Ki lesz Griveaux helyett Macron jelöltje?

Mounir Mahjoubi máris jelentkezett utódnak - ő egykori szocialista politikus, aztán Macron államtitkára. Melegjogi aktivista, két éve pedig bejelentette nyilvánosan, hogy hivatalosan is együtt él barátjával. Tavaly arról beszélt, hogy lenne párizsi főpolgármester, de aztán visszalépett Villani javára. Ellenben Stanislas Guerini, az LREM vezetője bejelentette, hogy nem lép Griveaux helyére. A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a helyettesként szintén szóba jött esélyegyenlőségi államtitkárnő, Marlene Schiappa sem lesz főpolgármester-jelölt.