Hangfelvétel bizonyítja, hogy az észak-macedón miniszterelnök pénzt adott egy bűnügy gyanúsítottjának

diplomacy Horizontal
Zoran Zaev, lemondott észak-macedón miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Egy macedón ellenzéki politikus, Antonio Miloshoski volt külügyminiszter olyan hangfelvételt mutatott be az észak-macedón Európai Ügyek Parlamenti Bizottságában, amelyen valószínűleg Zoran Zaev volt szociáldemokrata miniszterelnök beszél – hívja rá fel a figyelmet a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A felvételen Zaev nyíltan elismeri, hogy támogatta annak a Boki Jovanovskinak a televízióját, aki Katica Janevával együtt a "Reket-ügy" gyanúsítottjai közt szerepel.

Zoran Zaev, lemondott észak-macedón miniszterelnök Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Zaev szerint

a segítség anyagi jellegű volt, és a televízió marketingjét érintette, de azt is mondta, hogy Bojan Jovanovski Siljan Micevski üzletembertől is kapott pénzt.

Miloshoski a felvételt egy névtelen bejelentőtől kapta, aki megkérte, hogy hozza azt nyilvánosságra, hogy kiderüljenek a jogsértések. A felvétel szerint Zaev többször nyújtott anyagi támogatást a televíziónak, és a volt miniszterelnök beszélt is a vádlottal a csalásról.

Ez ellentmond Zaev állításának, hogy soha nem beszélt Boki Jovanovskival.

Miloshoski a hangfelvételt azon a bizottsági ülésen mutatta be, amely az ügyészi hivatalról szóló ellentmondásos törvényt tárgyalta. Zaev azt követeli, hogy a parlamentet ne oszlassák fel addig, amíg új törvényt nem fogad el az államügyészekkel kapcsolatban, amelytől azt reméli, hogy a szőnyeg alá söpörheti Katica Janeva által okozott problémákat. A törvény az ügyészek munkáját is megnehezítené, nehezebben alkalmazhatnának titkosszolgálati módszereket, ami kapóra jönne Zaevnek.

A VMRO-DPMNE szerint Zaev ezért is kardoskodik a törvény elfogadása mellett.

A hangfelvételen a következők hangzanak el:

Zoran Zaev: De szüksége van pénzre abban a televízióban is.
Zoran Zaev: Szüksége van pénzre ahhoz a televízióhoz, és kombinál valamit.
Zoran Zaev: Megkérdeztem Bokit: "Honnan vették a pénzt a televízióhoz?" Mire ő azt felelte: "Ismerek egy jó srácot Horvátországból, tőle és Cilétől (Siljan Micevski), aki akkor azokra a szociális otthonokra kapta a pénzt."
Zoran Zaev: Már többször kisegítettük a televízióját, főleg marketingben, már 2018 október-novemberében is.