A 2015-ös migránsválság megismétlődésétől tart a német belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a 2015-ös európai migránsáradat megismétlődésétől tart, miután az elmúlt bő két hónapban közel 700 ezren indultak útnak Európa felé a még mindig háborúval fenyegetett Szíriából. Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdán azt mondta, országa támogatja az EU külső határvédelmének megerősítését, de határozottan elutasítja a migránsok kötelező elosztását – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

„Újra át fogjuk élni a 2015-ös eseményeket" – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter szerdán a Bundestagban, az Európa felé megindult új szíriai migránsáradatra célozva.

Migránsok a balkáni útvonalon. A kép illusztráció Forrás: V4NA

Az ENSZ statisztikái szerint

2019 áprilisa óta legalább 1,1 millió migráns indult útnak a háború sújtotta közel-keleti országból, ebből mintegy 690 ezer az elmúlt kilenc hétben.

Januárban több mint 8500-ra nőtt a Földközi-tengeren és a török szárazföldön keresztül az EU-ba érkezett migránsok száma, ami ezer fővel több, mint egy évvel korábban – számolt be róla a német Bild napilap online kiadása.

– jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdán, miután Margaritis Schinasszal, az Európai Bizottság alelnökével és Ylva Johanssonnal, az Európai Bizottság belügyi biztosával tárgyalt Bécsben.

„Szükség van egy jól működő uniós menekültügyi és migrációs rendszer felállítására, de ez csak az összes EU-tagország összefogásával lehetséges" – fűzte hozzá az osztrák belügyminiszter.

Nehammer hozzátette: Ausztria kész megnövelni az EU határvédelmi szerve, a Frontex anyagi támogatását, ugyanakkor leszögezte, hogy

határozottan elutasítja a migránsok kötelező elosztását.

A migráció komoly terhet jelent Ausztria számára, amely 2015 óta közel 200 ezer menedékjogi kérelmet regisztrált, és több mint 100 ezer esetben nyújtott menedékjogot, vagy más jellegű védelmet.

Még rosszabbra fordulhatna a migrációs helyzet Németország és Ausztria számára, ha Törökország megnyitná a Szíriával közös határát, ahol jelenleg közel egymillió migráns vár átjutásra.