Román nőkkel kötnek álházasságokat a migránsok Cipruson

Ciprus, migráns, menekült
Syrian refugees arrive at the Kokkinotrimithia refugee camp, some 20 kilometres outside the Cypriot capital Nicosia, on September 10, 2017, after they were rescued off the northwestern coast of the island. - Cypriot authorities brought ashore more than 300 Syrian refugees after spotting two boats in open water off the northwest coast of the Mediterranean island, police said. (Photo by Iakovos Hatzistavrou / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogy arról nemrég az Origo is beszámolt, nem újdonság, hogy az Európai Unióban virágzik az uniós állampolgárok és a migránsok közötti álházasságkötések üzlete, ami komoly kihívás elé állítja a hatóságokat, főleg, hogy a „párok" összehozását jól szervezett, országhatárokon átívelő bűnhálózatok intézik. Ezzel a módszerrel jutnak állampolgársághoz az EU-ban azok az ázsiai és afrikai országokból érkező férfiak, akiknek van elegendő pénzük a „házasságközvetítés" kifizetésére – hívja rá fel a figyelmet a Főtér.ro és a román G4Media.ro nevű hírportál.
Vágólapra másolva!

Pár évvel ezelőtt még volt szó arról, hogy Romániában ötszáz eurót is fizetnek helyi nőknek az EU-vízummal járó névleges frigyért, de abban egészen biztosan nem volt benne a migránscsempész bűnbandák közvetítési díja.

Szír migránsok Cipruson. A kép illusztráció. Forrás: AFP/Iakovos Hatzistavrou

Múlt hét szerdán a ciprusi külügyminisztérium tartott nemzetközi konferenciát a témában, melyen több állam illetékes hatóságának képviselője is részt vett.

A beszámolók alapján

a részvevők panaszt fogalmaztak meg a nicosiai hatóságokkal szemben, mert nem fékezik meg a fiktív házasságokat Cipruson.

Románia értesítette a ciprusi szerveket, hogy a nemzetközi bűnhálózatokon keresztül

olyan nők kötnek migránsokkal érdekházasságokat a szigetországban, akik Romániában is férjezettek.

A házasságból mindenki profitál: a „férj" – megszerezve a letelepedési engedélyt – szabadon járhat-kelhet az Európai Unióban, míg

a bűnszervezetek felveszik a közvetítésért járó összeget, amiből a „feleség" is részesül.

Az egész „lepapírozását" olyan ciprusi önkormányzatokon keresztül intézik, amelyek „rugalmasabban" kezelik a házasságkötések törvényi feltételeit.

Értesülések szerint olyan esetet is említenek, hogy

egyetlen romániai nő három különböző néven kötött házasságot Cipruson, miközben idehaza is rendelkezik egy férjjel.

Románián kívül Portugália is érintett a fiktív házasságok üzletében.