Koronavírus: diplomáciai feszültséget okozott a légi forgalom leállítása Olaszország és Kína között

koronavírus, ellátás, kórház, vuhan
Vuhan, 2020. február 8. Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjének betegeit ápolják védőruhás nővérek a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án. A vírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 722-re emelkedett február 8-án Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartományban hunytak el. MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng
Vágólapra másolva!
A pekingi külügyminisztérium szóvivője hétfőn nyilvánosságra hozott közleménye tárgyilagos helyzetértékelésre, és az "eltúlzott intézkedések elkerülésére" szólította fel az olasz kormányt, miután Olaszország továbbra sem oldotta fel a két ország közötti közvetlen légi járatok január végén elrendelt zárlatát. A légi forgalom leállítása diplomáciai feszültséghez vezetett a két ország között.
Vágólapra másolva!

Olasz sajtóértesülések szerint Kína "irritációját" az váltotta ki, hogy Olaszország egyedüli európai országként, és majdnem azonnal, már január végén felfüggesztette a két ország közötti közvetlen légi járatokat.

A repülőstoppot az olasz kormány április 28-ig rendelte el.

Elemzők szerint Kína "árulásnak" tartja az olasz hozzáállást. A pekingi diplomácia közleménye szerint Olaszországnak tárgyilagosan, racionálisan, túlzott intézkedések nélkül kell cselekednie az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tekintélyes és szakmai útmutatásai szerint.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjének betegeit ápolják védőruhás nővérek a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án Forrás: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

A La Repubblica napilap azt írta, hogy az olasz-kínai diplomáciai kapcsolatok, amelyeknek éppen az idén van az 50. évfordulója, mélypontra süllyedtek.

- írta a napilap.

A római kormány hétfőn újabb válságülést tartott a járványhelyzet felmérésére. Bejelentették, hogy az összes olaszországi repülőtéren bevezetik az utasok hőkamerás ellenőrzését, függetlenül attól, honnan érkeznek. Az olasz kormányközlemény szerint az egészségügyi hatóságok a megelőzést tartják szem előtt. Olaszország ezzel egy időben szolidaritását hangoztatta, valamint segítséget ajánlott fel Kínának.

Olaszországban három fertőzött van, mindhármukat a fertőzött betegségekre szakosodott római Spallanzani kórházban ápolják.

Egy Rómába turistaként érkezett kínai házaspárt január végén vittek kórházba: a 66 éves nőt és a 67 éves férfit jelenleg intenzív osztályon ápolják, állapotuk stabil. A harmadik fertőzött egy fiatal olasz férfi, aki a Vuhan térségéből hazaszállított mintegy 60 fős olasz csoport egyik tagja. A csoport többi tagját február 20-ig egy római kaszárnyában tartják karanténban.

További több mint 100 olasz vár a hazatérésre Kínából.

Fertőzöttnek bizonyult az a 4 fős taiwani turistacsalád is, akik pénteken hagyták el Olaszországot: Taiwan hatóságai közölték, hogy a szülők és a két gyerek is hazaérkezéskor pozitívnak bizonyult, ezért kórházban ápolják őket. Az olasz egészségügyi szervek a család olaszországi útvonalát követve igyekeznek ellenőrizni mindazokat, akik kapcsolatba kerültek velük.

Az új koronavírussal fertőzöttek első csoportját fogadják az ellátásukra tábori kórházzá alakított épületek egyikében, a közép-kínai Hupej tartománybeli Vuhanban 2020. február 4-én Forrás: MTI/AP/Hszinhua/Hsziao Ji-Csiu

Virginia Raggi római főpolgármester elítélte az olasz fővárosban élő kínai közösség tagjait ért verbális támadást. Olasz fiatalok agresszíven léptek fel utcán sétáló kínaiakkal szemben, azt kiabálva nekik, hogy fertőzöttek, és takarodjanak Olaszországból.

A milánói idegenforgalmi hivatal adatai szerint az új koronavírus miatti félelem máris több mint 5 millió eurós kiesést okozott az észak-olasz városban,

amely a kínai turisták leglátogatottabb olaszországi állomásának számít. Évente több mint 450 ezer kínai érkezik Milánóba, ebből valamivel több mint 40 ezer februárban. Kevesebb látogatótól tartanak a velencei karneválon is.