Jobboldali pártként folytatja a Momentum román szövetségese, az USR

Kép leírása:USR-PLUS román párt Románia
Vágólapra másolva!
Az eddig – papíron – centrista, technokrata és ideológianélküliséget hirdető, valójában neoliberális gazdaságpolitikában hívő, kisebbség- és szegényellenes román USR végre vállalja az igazi arcát, ugyanis a párt tagjai belső szavazásának az eredményeképpen a jövőben „jobbközép" pártként határozzák meg magukat. A liberális Momentum Mozgalom román testvérpártja azt is eldöntötte, hogy fúzióra lépnek a szélsőjobboldali múltú, magyarellenes Dacian Ciolos bukott román miniszterelnök, jelenlegi Renew Europe EP-frakcióvezető PLUS nevű pártjával, amivel eddig is közösen indultak az elmúlt két választáson.
Vágólapra másolva!

Az Agerpres román hírügynökség beszámolója alapján, szombaton ért véget a Mentsék meg Romániát Szövetség (USR) belső szavazása, amelyen a regisztrált párttagok több mint 56 százaléka vett részt, azaz 12 106 fő.

Az USR-PLUS pártszövetség logója. Forrás: Origo

Ebből 11 047 fő, tehát

a részvevők 91,25 százaléka arra voksolt, hogy az ideológianélküliséget, centrista és technokrata politikát hirdető USR jobboldali, egész pontosan „jobbközép" párt legyen.

A két napon át zajló belső szavazást a neoliberális, szegény- és kisebbségellenes Dan Barna pártelnök hirdette meg, aki csúnyán elbukott a román államelnök-választáson, a leadott szavazatok mindössze 15 százalékát szerezte meg.

Az sem segített rajta, hogy neki kampányolt a liberális Momentum Mozgalom vezetője, Fekete-Győr András.

Fekete-Győr András Kolozsvárott kampányol Dan Barnának. Forrás: FACEBOOK

Barna egyébként eddig sem csinált titkos abból, hogy ő jobboldali politikusként határozza meg magát.

Az általa kiadott közlemény alapján, „... ez nem álláspontunk megváltoztatását, hanem annak megerősítését jelenti. Én már pártelnökké választásomkor azt mondtam, hogy jobbközép párt vagyunk, és mindent, amit az elmúlt években tettünk, ennek szellemében tettük. (...) E belső konzultációs gyakorlatnak a sikere azt jelzi, hogy az USR-tagok akarják és van bátorságuk a továbbiakban is ezt az irányt követni".

A jobbratolódás jegyében az USR és a Szabadság, Egység, Szolidaritás (PLUS) nevű pártnak az Agerpreshez eljutatott vasárnapi közös közleményében az áll, hogy

az USR politikai bizottsága és a PLUS nemzeti tanácsa megkezdi a két politikai formáció fúziójának az előkészítését.

Az USR és a PLUS egyébként az elmúlt két választáson közösen indultak.

A közlemény alapján az a céljuk, hogy egyesítsék a két pártot, az erről szóló bejelentésre a közös kongresszusokon kerül majd sor, amelynek az időpontja még nincs meghatározva.

A gyakorlatban mindez azt eredményezheti, hogy az államelnök-választásokon érzékeny vereséget elszenvedő, korrupcióval is meggyanúsított Dan Barna a háttérbe vonulhat, és

az új formáció tényleges vezetője PLUS elnöke, a Momentumot is magában foglaló Renew Europe EP-frakció irányítója, a szélsőjobboldali múltú, magyarellenes Dacian Ciolos bukott román miniszterelnök lehet.

A Ludovic Orban vezette jobboldali, EPP-tag Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormányának a bukása után egyébként az USR-PLUS pártszövetség őt jelölte kormányfőnek, de Klaus Iohannis (PNL) államfő végül nem Ciolost, hanem a saját párttársát, Orbant bízta meg ismét kormányalakítással.

Értelmiségi kritikák: Az USR lesz Románia legjobboldalibb pártja

Az USR új, jobboldali profilját számos értelmiségi illette komoly kritikával.

Közülük kiemelkedik Adrian Dohotaru kolozsvári szociológus, független parlamenti képviselő, aki régebb tagja volt az USR-nek, de miután a párt jobbra tolódott, kilépett onnan.

Dohotaru egyébként Dan Barna elszánt kritikusának számít, aki tényleg hisz a román politikai élet megújításának a szükségességében, és

nem hajlandó elfogadni Barna és Ciolos neoliberalizmusát, kisebbség- és szegényellenességét.

Amikor felröppentek az azzal kapcsolatos híresztelések, hogy az USR tényleg jobboldali párttá alakulhat, ezt a következőképpen kommentálta a közösségi oldalán:

Külön sérelmezte, hogy Barnáék kvázi privatizálnák az oktatást és az egészségügyet, noha a felmérések alapján a romániaiak 90 százaléka ezzel nem ért egyet.

Dohotaru felhívta rá a figyelmet, hogy az USR szerinte a támogatásáról biztosította a retrográd, államegyházként viselkedő, közpénzeket elnyelő Román Ortodox Egyházat.