Elindult Kínába a WHO szakértői csoportja

koronavírus, ellátás, kórház, vuhan
Vuhan, 2020. február 8. Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjébe visznek egy beteget a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án. A vírus előidézte tüdőgyulladás halálos áldozatainak száma 722-re emelkedett február 8-án Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartományban hunytak el. MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng
Vágólapra másolva!
Egy hónappal az után, hogy megjelentek az első hírek a kínai Vuhan városában rohamosan terjedő újfajta koronavírusról, elindult vasárnap Kínába az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői csoportja, hogy segítse az ottani szakembereket a járvány vizsgálatában.
Vágólapra másolva!

Az WHO előőrsének genfi indulásáról Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója tájékoztatott vasárnap este a Twitteren.

Gebrejeszusz január végén Pekingben járt, tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel és kormánytagokkal, és megállapodott velük abban, hogy WHO nemzetközi szakértői csoportot küld Kínába.

Közel két hétig tartott azonban, amíg a pekingi kormány áldását adta a csoport összetételére.

Az új koronavírussal fertőzöttek elkülönítőjébe visznek egy beteget a Hupej tartománybeli Vuhan egyik kórházában 2020. február 6-án Forrás: MTI/EPA/FeatureChina/Jüan Cseng

Azt nem tudni, hogy kik a tagjai, mindössze az vált ismertté a Reuters hírügynökség szerint, hogy Bruce Aylwad, a válsághelyzetek kezeléséhez értő kanadai epidemiológus vezeti.

Január 9-én számolt be első ízben a CCTV kínai állami televízió híradásában arról, hogy egy újfajta koronavírus tüdőgyulladással járó tömeges megbetegedéseket okoz a közép-kínai Vuhanban. Azóta, vagyis

egy hónap leforgása alatt 811 ember halálát okozta

a kór, többen haltak meg benne, mint a 2002-2003-as SARS-járványban, amely ugyancsak Kínából indult el.

A koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek egy hongkongi vasútállomáson Forrás: MTI/EPA/Jerome Favre

A WHO legfrissebb összesítése szerint

világszerte 37 550 embert fertőzött meg a vírus,

99 százalékukat Kínában. A betegség halálozási aránya közel kétszázalékos.

A WHO globális vészhelyzetet hirdetett január 30-án, egy nappal az után, hogy a kínai kormány 60 millió embert helyezett egészségügyi zárlat alá Hupej tartományban és székhelyén, Vuhanban, ahonnan elindult a kór.