Legalább 20 embert megölt egy katona Thaiföldön

Nahon Racsaszima, 2020. február 8. Katonai kommandósok egy bevásárlóközpont előtt, a Thaiföld északkeleti részén fekvő Nahon Racsaszimában (másik nevén Koratban) 2020. február 8-án, miután egy ámokfutó thaiföldi katona legalább tizenhét embert agyonlőtt, többeket megsebesített, majd elbarikádozta magát a bevásárlóközpontban. MTI/AP/Szakcsaj Lalitkanjanakul
Vágólapra másolva!
Lövöldözés történt a thaiföldi Nakhon Ratchasimában: egy katona kezdett ámokfutásba, a legfrissebb hírek szerint legalább 20 embert megölt, majd egy bevásárlóközpontban több embert is túszul ejtett.
Vágólapra másolva!

A BBC szerint lövöldözés történt Thaiföldön, Nakhon Ratchasimában, más néven Koratban.

A Mirror azt írja, hogy egy katona a város több pontján is lövöldözött, majd egy Terrninal 21 nevű bevásárlóközpont közelében lőtt a tömegbe. A rendőrség azt közölte, hogy a férfi a támadás előtt megölte a parancsnokát és még két embert a laktanyájában, több fegyvert és lőszert ellopott, és onnan indult be a városközpontba, ahol többek között egy buddhista templomnál is lövöldözött.

A The Bangkok Post szerint a laktanyában Anantharot Krasae ezredest, egy 63 éves nőt, és egy másik katonát ölte meg.

A legfrissebb hírek szerint a férfi elbarikádozta magát a bevásárlóközpontban, és körülbelül 20 túszt tart fogva.

A helyi média szerint

legalább 20 ember halt meg, és 31-en megsérültek.

Sebesültet ápolnak a Thaiföld északkeleti részén fekvő Nahon Racsaszimában (másik nevén Koratban) 2020. február 8-án. Forrás: MTI/EPA/Narong Szangnak

A Mirror értesülései szerint a halálos áldozatok száma eléri a huszonkettőt.

Egyes hírek szerint az áldozatok között van egy gyerek, egy diák, egy taxisofőr, és rendőrtisztek is. A sérültek közül tíz embernek kritikus az állapota. Három életveszélyes sérültet mentőhelikopterrel egy bangkoki kórházba szállítottak.

A túszdráma helyszíne Forrás: AFP/Lillian Suwanrumpha

A rendőrség később megnevezte a támadót: a 32 éves Jakraphanth Thomma tizedes az ámokfutás előtt és alatt is posztolt a Facebookjára, az egyikben azt írta, hogy senki sem kerülheti el a halált. Olyan fotókat és videókat is megosztott, amiken a fegyverei és az égő bevásárlóközpont is látszik.

Felvétel Jakrapanth Thomma egyik élő videójából Forrás: AFP/-

A tüzet egyes hírek szerint egy felrobbant gázpalack okozta.

Az egyik videójában azt mondja, hogy már elfáradt a lövöldözésben: "Fáradt vagyok, alig tudom mozgatni az ujjaimat". Egy másik posztban azt kérdezte, megadja-e magát, és azt is írta, hogy bosszút akar állni.

A profilját azóta deaktiválták.

Az áruházat lezárták és körülvették, a hatóságok próbálják kimenteni az épületben rekedteket és elfogni az ámokfutót. A rendőrség arra kéri a lakosokat, hogy maradjanak otthon, ne menjenek ki az utcára.

Katonai kommandósok a bevásárlóközpont előtt, ahol elbarikádozta magát a lövöldöző Forrás: MTI/AP/Szakcsaj Lalitkanjanakul

Kongcheep Tantrawanit thai honvédelmi miniszter szerint még nem tudják, mi motiválja a katonát.

A túszdráma órákon át tartott,

több száz embert mentettek ki a plázából. Sokan hét órán keresztül bújkáltak a mosdókban, miután először meghallották a lövéseket.

A legfrissebb hírek szerint mindenkit sikerült kihozni az épületből, a lövöldözőt valószínűleg sikerült bekeríteni, de még nem kapták el.