Az Egyesült Államok kilőtte az egyik keresett terroristavezért

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok egy jemeni terrorelhárító műveletben megölte Kászim al-Rajmit, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) néven ismert terrorszervezet vezérét - jelentette be csütörtökön Donald Trump amerikai elnök, hozzátéve, hogy a műveletet az ő parancsára hajtották végre.
Vágólapra másolva!

"Rajmi vezetésével az AQAP lelkiismeretlen erőszakcselekményeket követett el jemeni civilek ellen, és számos támadást próbált meg levezényelni vagy ösztönözni az Egyesült Államok és fegyveres erőink ellen" - mondta Trump egy nyilatkozatban.

"Halála tovább gyengíti az al-Kaida arab-félszigeti és globális mozgalmát, s közelebb visz bennünket ahhoz, hogy felszámoljuk a nemzetbiztonságunkat e csoportok miatt fenyegető veszélyeket" - mondta az amerikai elnök, anélkül, hogy említést tett volna a művelet végrehajtásának részleteiről.

Gyilkoltatott a haditengerészeti támaszponton

Washington az Oszama bin Laden alapította al-Kaida hálózat legveszélyesebb ágának tartja az AQAP-ot, miután a szervezet több támadást is megpróbált végrehajtani az Egyesült Államok területén. Rajmi vállalt felelősséget szervezete nevében azért a tavaly decemberi lövöldözésért, amelyben a szaúdi légierő egy amerikai kiképzésen részt vevő katonája egy pisztollyal három embert megölt és többeket megsebesített a floridai Pensacola haditengerészeti bázison. Az elkövetővel a helyszínre kiérkezett rendőrök végeztek.

Alaposabb vizsgálat kezdődött

A fegyveres támadás nyomán felfüggesztették valamennyi szaúd-arábiai pilóta gyakorlati továbbképzését az Egyesült Államokban, és Mark Esper védelmi miniszter utasította a hadsereg vezetőit a katonai támaszpontok biztonsági intézkedéseinek megszigorítására, valamint az Egyesült Államokba továbbképzésre érkező külföldi katonák korábbiaknál alaposabb megvizsgálására. Az amerikai hatóságok januárban hazaküldtek 21 szaúdi katonát, közölve, hogy közösségi médiafiókjaik dzsihadista vagy Amerika-ellenes érzelmekről tanúskodnak, míg mások gyermekpornográfiával voltak kapcsolatban, például internetes chat-roomokon keresztül.