Erdogan visszavonulásra hívta fel a szíriai Idlíbben lévő kormányerőket

ERDOGAN, Recep Tayyip
Recep Tayyip Erdogan török elnök az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának fórumán a genfi ENSZ-palotában 2019. december 17-én.
Vágólapra másolva!
Erdogan török elnök Ankarában arra szólította fel a szíriai Idlíb tartományban előrenyomuló kormányerőket, hogy még februárban vonuljanak vissza a feszültségcsökkentési övezet határát jelentő török megfigyelőpontok mögé.
Vágólapra másolva!

Erdogan a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) parlamenti frakcióülésén felszólalva azt mondta, hogy kérését kedd este telefonon közölte Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. A török államfő leszögezte:

Idlíb az ellenzéki fegyveresek utolsó bástyája, amely ellen a kormányerők tavaly áprilisban indítottak offenzívát orosz támogatással. Ankara, amely a mérsékelt felkelőket támogatja a konfliktusban, 2017-ben arról állapodott meg Moszkvával, hogy feszültségcsökkentési övezetet alakítanak ki a tartomány peremén, a korábbi demarkációs vonal mentén.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának fórumán a genfi ENSZ-palotában 2019. december 17-én Forrás: MTI/EPA/Keystone pool/Salvatore Di Nolfi

Ezt követően Törökország 12 megfigyelőpontot hozott létre a zónában, ám a kormánycsapatok kettőt azóta már gyűrűbe zártak.