Szíriai zsoldosok is részt vehetnek a líbiai harcokban

líbia, rendőrség, ellenőrzőpont
Líbiai ellenőrzőpont. Képünk illusztráció.
Vágólapra másolva!
Törökország az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető, szíriai fegyveres csoportokat küld Líbiába, hogy a nemzetközileg elismert líbiai kormány oldalán harcoljanak - közölte szerda hajnalban a brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) és több líbiai katonai vezető.
Vágólapra másolva!

Két, neve elhallgatását kérő, magas rangú katonai vezető Tripoliban az AP hírügynökségnek azt mondta,

A vezetők szerint a Törökország által is támogatott, nemzetközileg elismert kormányon belül sincs egyetértés az ügyben, egyes kormánytagok attól tartanak, hogy a szélsőségesek líbiai jelenléte ront majd a kormány nemzetközi megítélésén.

Európába is eljutottak a szélsőségesek

Az OSDH kedden azt közölte, hogy csaknem 2900 szíriai önkéntes érkezett már Líbiába, és körülbelül 1800-an mentek Törökországba katonai kiképzésre. Rámi Abder-Rahmán, a szervezet vezetője újságíróknak azt mondta,

a zsoldosok közt legalább 130, terroristacsoportokhoz köthető ember van.

Az OSDH közleménye szerint csaknem 64, korábban Líbiában harcoló önkéntes azóta eljutott Európába is.

Elizabeth Tsurkov, a pennsylvaniai székhelyű Külpolitikai Kutatóintézet (FPRI) munkatársa szerint a zsoldosokat az Ankara kínálta anyagi előnyök és a török állampolgárság lehetősége is motiválja.

Recep Tayyip Erdogan török elnök januárban újságíróknak azt mondta, Ankara csak olyan katonákat küldött Líbiába, akik kiképzéssel segítik a tripoli kormány erőit.

Számtalanszor megsértették a fegyverbehozatali tilalmat

A Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftar és ellenkormánya korábban többször felrótta Tripolinak, hogy szíriai harcosokat alkalmaz. Noha e vádakra az ENSZ egyelőre nem reagált, a világszervezet többször óva intette tagállamait attól, hogy fegyvereket adjanak el a konfliktusban szemben álló feleknek.

Líbiai ellenőrzőpont Forrás: AFP/Mahmud Turkia

Kedden Ghassan Salamé, az ENSZ líbiai különmegbízottja Genfben arra figyelmeztetett, hogy a fegyverek behozatalára irányuló tilalmat számtalanszor megsértették a polgárháború során.