Új veszély Európában: az idő előtt szabadon engedett terroristák

London, késelés, terrortámadás, Iszlám Állam
London, 2020. február 3. Bűnügyi szakember vizsgálódik a London Streatham városrészében elkövetett késelés helyszínén a támadás másnapján, 2020. február 3-án. A Sudesh Ammanként azonosított 20 éves elkövető két embert megsebesített, mielőtt a kiérkező rendőrök agyonlőtték. Amman a napokban szabadult a börtönből, ahol terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt töltötte büntetését. MTI/AP/PA/Aaron Chown
Vágólapra másolva!
A brit miniszterelnök, Boris Johnson az újabb késes terrortámadás után világossá tette, hogy a muszlim terroristákat nem lehet rehabilitálni. Európa-szerte egyre gyakoribb, hogy büntetésük felénél szabadlábra helyezik a terroristákat, azonban egyre több esetben bizonyosodik be, hogy visszaesők, és akár a börtönben is bűncselekményeket terveznek. Jelenleg 70 terrorista van szabadlábon az Egyesült Királyságban, és 200 vár idő előtti szabadulására – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Boris Johnson felhívta rá a figyelmet, hogy „igazán nagyon kevés iszlamistát lehet rehabilitálni". A brit miniszterelnök úgy fogalmazott,

Állítását számtalan példa támasztja alá.

Nem titok, hogy Johnson bejelentését a streathami terrorista, Sudesh Amman esete motiválta, mely támadást végül az Iszlám Állam vállalta magára.

Sudesh Amman Forrás: MTI/AP/Londoni rendőrség/-

Az elkövető több embert megkéselt, és aztán a rendőrség lőtte le, hogy véget vessen ámokfutásának. Később a férfiról kiderült,

ő is egyike a brit igazságszolgáltatás deficitjének, egy azon terroristák közül, akit büntetésének félidejénél automatikusan szabadlábra helyeztek.

A britek nem először kerülnek bajba az idő előtti szabadlábra helyezéssel, hiszen tavaly novemberben a szintén terrorcselekményért elítélt, próbaidős késelőt Usman Khant ártalmatlanították a brit hatóságok.

Usman Khan Forrás: Twitter

A London Bridge-i késelőről is megerősítették, hogy szélsőséges iszlamista csoportokkal állt kapcsolatban, a hatóságok mégis – ellenőrzés nélkül - úgy ítélték meg, hogy megérdemli a feltételes szabadlábra helyezést.

De nem csak a briteknél jelent komoly problémát a terroristák enyhe börtönbüntetése. Svédországban szintén idő előtt szabadult az a muszlim férfi, aki a Jyllands-Posten dán újság szerkesztőségének lemészárlásában segédkezett 2010-ben.

A helyzet abszurditása abban áll, hogy

a hatóságok tudtak róla, hogy a terrorista büntetése alatt is folyamatosan további támadásokat tervezett.

A cellájában egy térképet találtak a koppenhágai tömegközlekedési hálózatról, ahol több helyet is megjelölt bombák telepítésére.

Sőt, amikor áthelyezték a svéd börtönbe Dániából, nyíltan megmondta az őröknek, hogy

Nem meglepő tehát, hogy

Boris Johnson erőteljesen szorgalmazza a börtönszabályozás szigorítását, és lényegesen meg akarja nehezíteni az ismert terroristák szabadulását.

A konzervatív miniszterelnök elmondta, joggal vetődik fel a kérdés, hogy

Közölte, hogy ezt a rendszert azonnal meg fogja változtatni, de a probléma továbbra is az, hogy semmilyen szigorítást nem tud visszamenőleges hatállyal életbe léptetni.

Hozzátette,