38 embert ölt meg két lavina Törökországban

Turkey: Avalanche buries search team, 23 killed 2020,avalanche,Bahcesaray,Turkey,Van
VAN, TURKEY - FEBRUARY 05: Search and rescue works continue at site after a second avalanche buries search team during search and rescue efforts in Bahcesaray district of Turkey's eastern Van province on February 05, 2020. At least 23 rescue workers were reported dead after they were buried under a second avalanche in eastern Turkey, authorities said on Wednesday. Ozkan Bilgin / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A korábban ismertetett 28-ról immár 38-ra emelkedett a Törökország keleti részén bekövetkezett két lavina halálos áldozatainak száma. Egyelőre nem tudni hányan rekedtek a hó alatt - közölték a török hatóságok.
Vágólapra másolva!

Az első hóomlás kedden késő este egy országúton történt a keleti Van tartományban található Bahcesaray (Bahcsiszeráj) körzetben. A hótömeg egy hókotrót és egy kisbuszt söpört el. Öten meghaltak, a kisbusz sofőrje és hat utasa megmenekült, ketten azonban eltűntek.

A második lavina az eltűnteket kereső mintegy 300 fős mentőegység 23 tagjának életét követelte, nyolc csendőrét, három faluőrét, három tűzoltóét és kilenc önkéntesét. A Hürriyet török kormánypárti napilap szerint

az áldozatok között van a tartomány kormányzója, Mehmet Emin Bilmez is.

A faluőrök a török államtól azért kapnak fizetést, hogy fegyverrel védjék a délkelet-törökországi hegyekben tevékenykedő kurd szeparatistáktól a régió főként kurdok lakta falvait.

Nem tudják pontosan, hányan lehetnek a hó alatt

A túlélők utáni kutatásban a katasztrófavédelem, a török Országos Mentőszolgálat, a tűzoltóság, a csendőrség és számos helyi önkéntes vesz részt. A környező tartományokból is érkeztek egységek. A mentési munkálatokat sűrű köd, erős hóesés és szél is akadályozza.

A török belügyminisztérium előzőleg arról számolt be, hogy

10-15 ember rekedhetett a hó alatt,

a mentőszolgálat 30 tagját viszont sikerült élve kiemelni a hótömegek alól, őket azóta kórházban kezelik.

Bahcesaray település polgármestere, Meki Arvas az NTV török hírtelevízió élő adásában azt mondta, hogy a túlélők között senki sincs életveszélyben. Bilmez később úgy nyilatkozott, hogy a kimentettek közül kilenc embernek súlyos az állapota. Egyúttal kiemelte: nem tudják, hogy pontosan hányan maradtak még a hó alatt.

A kimenekítettek között volt Recep Tayyip Erdogan török elnök egyik főtanácsadója, Gülsen Orhan is, aki az első lavinát követően érkezett a helyszínre.

A földrengések után a lavinák követeleik a legtöbb áldozatot

Az NTV török hírtelevízió szerdán arra emlékeztetett, hogy Törökországban a természeti katasztrófák közül a földrengéseket követően lavinákban halnak meg a legtöbben.

A mentőegységeket sodorta el a második lavina Forrás: Anadolu Agency/2020 Anadolu Agency/Ozkan Bilgin

1890 óta 1227 lavinában összesen 1417-en vesztették életüket így a kis-ázsiai országban.