Meghalt Kenya korábbi elnöke

Vágólapra másolva!
Kilencvenöt éves korában elhunyt Daniel arap Moi volt kenyai államfő, aki 24 éven át vaskézzel irányította a kelet-afrikai országot.
Vágólapra másolva!

Az elnöki hivatal keddi közleményből nem derül ki, hogy miben halt meg, de az idős politikus az elmúlt hónapokban többször került kórházba légzési problémákkal.

Békére törekedett, de nem tudta rendbetenni a gazdaságot

Moi 1978-ban került hatalomra, miután meghalt elődje, Jomo Kenyatta, és egészen

1992-ig irányította az országot.

Diplomaták szerint a megválasztása után négy évvel végrehajtott puccskísérlet formált az óvatoskodó, bizonytalan politikusból kemény kezű önkényurat, akinek sikerült ugyan Kenyában megtartania a viszonylagos stabilitást, ami akkoriban nem volt jellemző a környékbeli országokra, a térségbeli béke megteremtésére törekedett,

de nem tudta rendbe tenni Kenya gazdaságát,

felszámolni a súlyosbodó szegénységet és a mindent átható korrupciót.

A 159 emberéletet követelő 1982-es puccskísérlet után Moi módosíttatta az alkotmányt, legalizálva az általa vezetett Kenyai Afrikai Nemzeti Unió egyeduralmát, kibővítve az elnöki jogköröket. Az egypártrendszer 1991-ben szűnt meg nemzetközi nyomásra.

Aktivisták, diákok és tanárok ezreit tartották fogva

Bár sokan diktátornak nevezték, élvezte sok kenyai rendíthetetlen támogatását.

Bírálói szerint az utókor arról fog rá emlékezni, hogy

engedélyezte a kormányhivatal alagsorában fogdák létesítését,

ahol aktivisták, diákok és egyetemi tanárok ezreit tartották fogva ártatlanul, kínzással felérő bánásmódban részesítették őket, és néha megtagadták tőlük az ételt és a vizet is.