Fekete nyárnak nevezet a tűzvészek időszakát az ausztrál kormányfő

Ausztrália, bozóttűz
Firetrucks are seen stationed on a road as a bushfire burns in Bargo, southwest of Sydney on December 21, 2019. - A scorching heatwave intensified bushfires ravaging parts of Australia on December 21, and out-of-control blazes surrounding Sydney worsened under "catastrophic" conditions. (Photo by PETER PARKS / AFP)
Vágólapra másolva!
Fekete nyárnak nevezte Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben kedden a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát.
Vágólapra másolva!

Az országban szokás elnevezni a tűzvészeket a kitörés napjáról vagy a pusztítás helyszínéről, így született a Fekete Csütörtök vagy a Fekete Szombat név is, de ez az első eset, hogy a katasztrófát egy hosszabb időszakról nevezték el.

A tűzvész alatt Hawaiin nyaralt

Felszólalásában a miniszterelnök hozzáfűzte, hogy noha a tűzvész még nem ért véget, és több terület még mindig életveszélyes,

Eközben azonban a törvényhozás épülete körül tüntetők százai gyűltek össze és tiltakoztak a kormány klímapolitikája miatt, valamint azt is felrótták a miniszterelnöknek, hogy decemberben, a tűzvész közepén elutazott a családjával Hawaiira nyaralni.

Szükségállapot a fővárosban is

Az országban szeptember óta több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymilliárd állat pusztult el.

Szeptember óta 12 millió hektárt pusztítottak el a lángok Forrás: AFP/Peter Parks

A múlt héten

szükségállapotot hirdettek ki az Ausztrália fővárosi területen is

a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.