Felszámolták a migránsok utolsó sátortáborát Párizsban

migránstábor, Franciaország, Párizs
Paris (FRA), January 28, 2020 – Evacuation of more than 1,400 people from the migrant camp of Porte d'Aubervilliers, in the north of Paris, early in the morning of January 28, 2020. Paris (FRA), 28 janvier 2020 – Évacuation de plus de 1.400 personnes installées dans le camp de migrants de la Porte d'Aubervilliers, dans le nord de Paris, tôt le matin du 28 janvier 2020.
Vágólapra másolva!
Felszámolták a francia hatóságok kedden az utolsó sátortábort Párizsban, ahonnan több mint négyszáz embert szállítottak el. Ezzel a kormány teljesítette azon ígéretét, miszerint megszünteti a bevándorlók utcán élését a főváros észak-keleti részén.
Vágólapra másolva!

A hatóságok tájékoztatása szerint a Porte de la Villette metrómegálló környékéről

427 embert, köztük négy nőt vittek el Párizs környéki befogadóhelyekre és sporttermekbe,

ahol a múlt heti kiürítés után maradtak még helyek.

Egy héttel ezelőtt jelentős rendőri biztosítás mellett összesen 1436 embert, köztük 93 gyereket szállítottak el buszokkal befogadóhelyekre és sportcsarnokokba a párizsi körgyűrű mentén felállított sátrakból és kunyhókból.

- jelezte a prefektúra.

Francois Dagnaud XIX. kerületi polgármester szerint a kiürítés megkönnyebbülés a táborlakóknak és a helyieknek egyaránt. Az elszállított migránsok többsége eritreai és szomáliai a polgármester szerint.

A 2015-ös menekültválság kezdete óta csaknem negyven táborkiürítést rendelt el a prefektúra Párizsban.

Rendőr a január 28-i migránstábor felszámolásán Forrás: Hans Lucas/Antonin Burat / Hans Lucas/Antonin Burat

A legjelentősebb 2016 novemberében volt,

akkor egyszerre négyezer embert vittek el.

Azóta a rendőrök egy ideig a migránsok minden kísérletét megakadályozták arra, hogy letelepedjenek a parkokban, és táborhelyeket alakítsanak ki, így egy ideig gyakorlatilag láthatatlanná váltak a párizsiak számára.

Egy évvel ezelőtt azonban ismét több ezer migráns jelent meg a francia városokban, s ismét engedélyezte a rendőrség a letelepedésüket.

Migránstábor Párizsban Forrás: Hans Lucas/Antonin Burat / Hans Lucas/Antonin Burat

A belügyminisztérium a közelmúltban viszont ígéretet tett arra, hogy minden táborhelyet felszámol a fővárosban 2019 végéig, s november óta ismét megakadályozzák a migránsokat abban, hogy az utcán telepedjenek le.