Svéd miniszterelnök: Az egyre gyakoribb antiszemita támadások fő oka a migráció

Stefan Löfven svéd miniszterelnök, Stefan Lofven,
Sweden's Prime minister Stefan Lofven arrives for an European Council summit on March 19, 2015 at the Council of the European Union (EU) Justus Lipsius building in Brussels. European leaders meet for a two-day summit likely to be dominated by Greece's cash crunch and the question of whether to extend sanctions against Russia over the crisis in Ukraine. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Stefan Löfven, svéd szociáldemokrata kormányfő évek óta a szélsőjobboldali radikálisokat hibáztatta a zsidóellenes atrocitások miatt. Most egy interjúban már arról beszélt, az antiszemita támadások egyre nagyobb számának fő oka a migráció – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

„A zsidók elleni támadás megalapozta a politikai menedékjogot", állapította meg keserűen a Btnews 2018 szeptemberében.

Akkor ért véget annak a két szíriai és egy palesztin migránsnak a bírósági tárgyalása, akik korábban

felgyújtottak egy zsinagógát Göteborgban.

A göteborgi zsinagóga Forrás: SHUTTERSTOCK

Sok fiatal tartózkodott a zsinagóga épületében egy rendezvény miatt, akik az alagsorba rohantak, és csak ott találtak menedéket.

A palesztin migráns menekültstátusszal tartózkodott Svédországban.

Őt a bíróság első fokon két év börtönre ítélte azzal a feltétellel, hogy annak letöltése után ki kell toloncolni a szülőföldjére. Ám a kiutasítási végzést a fellebbviteli bíróság megsemmisítette.

A svéd állami televízió szerint a bíró úgy vélte, hogy mivel a migráns „veszélyt jelenthet a többi zsidóra", és Izrael „érdekelt lehet az ügyben", ezért a gyűlölet-bűncselekményt elkövető terrorista férfinak „nincsenek biztosítva az alapvető emberi jogai, ha kiutasítanák Palesztinába", így veszélyben lehet.

Így tehát maradhatott Svédországban.

A svédországi antiszemitizmusról már 2013-ban írt a New York Times is - idézve Paulina Neuding tanulmányát, amely kimutatta, hogy

a zsidók elleni támadások 51 százaléka muszlim szélsőségesekkel volt összefüggésben.

Minden negyediket baloldali szélsőségesek követték el, és csak öt százalékot a jobboldali szélsőségesek.

Ez azért érdekes, mert

a mainstream politika erőnek erejével a mai napig megpróbálta a „szélsőjobbra" fogni a zsidók elleni támadásokat.

Vagy, ahogy a jobbközép Mérsékeltek Pártjának (Moderate Party) a vezetője, Ulf Kristersson mondta:

Csak 2015-ben 163 000 ember kérelmezte a menedékjogot Svédországban, leginkább a Közel-Keletről.

A Migrációs Testület szerint

afgánok, irakiak és szíriaiak voltak a legfőbb kérelmezők.

A kiállított tartózkodási engedélyek száma azóta is évente 120 000–150 000 között mozog. Fredrik Sieradzki, a malmői Zsidó Információs Központ vezetője szerint

Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnök néhány napja, január végén nyilatkozott az SVT közszolgálati televíziónak a növekvő svédországi antiszemitizmusról.

Stefan Löfven Forrás: AFP/Thierry Charlier

A korábbi, jobboldalt elítélő állításaival szemben

ennek fő okát most már ő is a bevándorlásban látta.

Nyilatkozatában arról beszélt, hogy vannak olyan emberek, akik más országokból érkeznek, ahol az állami propaganda nemcsak Izrael politikájával, hanem Izraelnek mint országnak az érdekeivel is ellentétes.

A Közel-Kelet térségének országaiban a gyermekek már az iskolában megtanulják, hogy miben kell hinniük. Ez egyáltalán nem fogadható el, a mi feladatunk pedig az, hogy ezt Svédországban már ne csinálják - fűzte hozzá a kormányfő.