Nem szabadulhatnak idő előtt automatikusan a börtönből a terroristák

Vágólapra másolva!
Véget vet a brit kormány a terrorcselekményekért elítéltek automatikus próbaidőre bocsátásának, hogy a terroristák ne szabadulhassanak automatikusan a börtönből teljes büntetésük letöltése előtt.
Vágólapra másolva!

Robert Buckland igazságügyi miniszter hétfőn jelentette be, hogy a brit kormány soron kívüli, sürgősséggel kezdeményezett törvényalkotási aktussal szigorítja a terrorizmus miatt börtönbüntetésre ítéltek próbaidőre bocsátásának szabályozását.

Mindezt egy nappal azután, hogy a 20 éves Sudesh Amman több embert is megkéselt Londonban, mielőtt a rendőrök lelőtték.

Ammant a támadás előtt egy héttel engedték ki a börtönből, ahová

terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt került 2018-ban.

Buckland szerint a terrorista automatikusan szabadult a börtönből, miközben a 3 év, 4 hónapos büntetésének csak a felét töltötte le - írja a Sky News.

– mondta Buckland.

Boris Johnson brit miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy a kormány már hétfőn újabb szigorítási terveket jelent be a terrorcselekményekért elítéltekkel szemben. E terveket ismertette hétfő esti alsóházi tájékoztatóján az igazságügyi miniszter.

A tervezett jogszabályi szigorítás azokra is vonatkozik, akik már jogerős ítélet alapján elkezdték büntetésük letöltését, és jelenleg is börtönben vannak. Ezentúl nem szabadulhatnak, amíg a börtönbüntetésük kétharmadát le nem töltötték. Még akkor sem kerülhetnek automatikusan szabadlábra,

ügyüket egy erre hivatott szakértői testület bírálja majd el, átfogó egyéni kockázatelemzés elvégzése után.

Ha ez a testület nem javasolja a próbaidőre bocsátást, a terrorcselekményekért elítélteknek teljes mértékben le kell tölteniük büntetésüket.

Az igazságügyi miniszter szerint nem tartható fenn az a helyzet, hogy olyanok kerülhessenek ki automatikusan a börtönökből büntetésük letöltése előtt, anélkül, hogy a szabadlábra helyezésekről döntő testület ügyüket elbírálhatná, akikről tudható, hogy kockázatot jelentenek a lakosságra.

Rövid időn belül a vasárnapi támadás volt a második olyan, amelyet büntetésének letöltése előtt szabadlábra helyezett terrorista követett el.

November 29-én Usman Khan a londoni City pénzügyi központjában, a London híd közelében két embert késsel megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.

A támadás után kiderült, hogy Kahnt terrorcselekmények előkészülete címén 2013-ban 16 évnyi börtönre ítélték, de már 2018 decemberében próbaidőre őt is szabadlábra helyezték.