Marad a félezer katona a brüsszeli utcákon

Vágólapra másolva!
Márciusig maradnak a terrorfenyegetettség miatt kirendelt katonák Brüsszel utcáin. A 2016-os terrortámadás óta a katonaság folyamatosan jelen van a belga városok többségében és a januári adatok szerint a fenyegetettség miatt még mindig indokolt, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A belga minisztertanács úgy döntött, hogy meghosszabbítja az Éber Védelmező (OVG) küldetést és tovább állomásoztatja katonáit a nagyvárosokban, miután a terrorelhárító ügynökség jelentése szerint még mindig nem múlt el a terrorveszély.

A katonák bevezetését a 2016 terrortámadás indokolta, amit 5 migrációs hátterű terrorista hajtott végre. Egyikük, Osama Krayem Svédországban szerepelt egy, a migránsok integrálásáról szóló dokumentumfilmben.

Bár kis ország, Belgium továbbra is fontos migrációs csomópont, hiszen a Franciaországból induló és az Egyesült Királyságba tartó csempészútvonal egyik állomása. Például az essexi halálkamion is a belga csomóponton keresztül érkezett Angliába.

A belga terrorelhárító ügynökség január 21-én készített újabb felmérést, hogy csökkenthető-e az ünnepek alatt megerősített katonai jelenlét. Bár több helyszínt már csak kettes (közepes) terrorfenyegetettségűként tartanak nyilván,

egyes célpontok a városban még mindig hármas erősségűek, vagyis komoly biztonsági kockázatot jelentenek.

Ugyan a katonák számát 1800-ról 550 főre csökkentették, a minisztertanács március 2-ig meghosszabbítja a terrorkészültséget. A csökkentés ugyanakkor továbbra is tervben van, hiszen az elmúlt öt évben a katonai jelenlét 200 millió euróba került a belgáknak.