Koronavírus: Dél-Koreában újabb hatvanegy embert helyeztek karanténba

Róma, 2020. január 31. Védőruhába öltözött munkás érintésmentes eszközzel méri egy utas testhőmérsékletét a Cathay Pacific légitársaság Hong Kongból érkező járatán a római Fiumicino repülőtéren 2020. január 31-én. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) január 30-án este hirdetett nemzetközi vészhelyzetet a koronavírus miatt. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból. MTI/AP/Erika Kinetz
Vágólapra másolva!
A dél-koreai betegségmegelőző központ (KCDC) hétfőn közölte, hogy karanténba helyezett újabb 61 embert, akiknél felmerült a fertőzés gyanúja. 
Vágólapra másolva!

Dél-Koreában a bizonyítottan a koronavírus okozta betegségben 15-en szenvednek. Az év eleje óta 490 embert vizsgáltak meg, 414 esetben voltak negatívak a tesztek. Jelenleg 913 olyan ember áll megfigyelés alatt, aki kapcsolatba került a fertőzöttökkel. A KCDC szerint a fertőzöttek közül kilenc ember Kínából tért vissza. Az összes fertőzött állapota stabil, és fontolóra vették, hogy egyiküket kiengedik a kórházból.

- ezt Mun Dzsein dél-koreai elnök mondta hétfőn, aki szerint a szöuli kormány kötelességének tekinti, hogy átfogó megelőző intézkedésekkel megfékezze a kór terjedését a Kínával határos országban.

Védőruhába öltözött munkás érintésmentes eszközzel méri egy utas testhőmérsékletét a Cathay Pacific légitársaság Hongkongból érkező járatán a római Fiumicino repülőtéren 2020. január 31-én Forrás: MTI/AP/Erika Kinetz

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint az államfő az elnöki palotában a tanácsadóival tartott szokásos heti tanácskozásán leszögezte, hogy az előző nap bejelentett utazási korlátozásokra mindenképpen szükség van, hogy meg tudják védeni az embereket a gyorsan terjedő kortól.

Dél-Korea vasárnap bejelentette, hogy kitiltja területéről azokat a külföldieket, akik az elmúlt két hétben jártak a kínai Hupej tartományban.

A döntés kedden lép életbe.

Dél-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere Kína, és a munkaerő-áramlás tekintetében is első helyen áll.

- fogalmazott Mun. Nyilvánvalóan Pekingnek üzent, amikor azt mondta, hogy Dél-Koreának nem volt más választása, szigorítania kellett a határellenőrzést és a bevándorlási eljárásokat, hogy megvédje saját polgárait.