Házkutatást tartanak a londoni késes terroristánál

London, késes támadás, terrortámadás, Iszlám Állam, Sudesh Amman
London, 2020. február 3. A londoni rendőrség keltezetelen felvétele Sudesh Ammanról. A 20 éves férfi 2020. február 3-án két embert késsel megsebesített, mielőtt a kiérkező rendőrök agyonlőtték. Amman a napokban szabadult a börtönből, ahol terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt töltötte büntetését. MTI/AP/Londoni rendőrség
Vágólapra másolva!
Ahogy arról az Origo beszámolt, a London déli részén található Streatham High utcában egy 20 éves iszlamista, Sudesh Amman - aki egy hete szabadult a börtönből – megkéselt két embert. A késes támadót ezt követően lelőtték a rendőrök. Hamis robbanómellény is volt rajta, az Iszlám Állam ma magára vállalta a merényletet.
Vágólapra másolva!

A Sky News beszámolója alapján, a londoni rendőrség (Metropolitan Police Service) házkutatást tartott egy, a dél-londoni Leigham Court utcában lévő hostelben, ahol a vasárnapi késes támadó, Sudesh Amman lakott.

Amman a hostelbe akkor költözött be, miután kiszabadult a börtönből, tehát egy hete.

A szálloda vezetője elmondta a rendőröknek, hogy

A hostel több vendégét is megdöbbentette, hogy egy olyan közveszélyes bűnöző lakott ott, mint Sudesh Ammant.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára.

A késes támadó anyja szerint fia az internet és a börtön miatt radikalizálódott

A Sky Newsnak nyilatkozott Sudesh Amman anyja, Haleema Faraz Khan.

A nő elmondta, hogy

Legutoljára csütörtökön találkoztak, abban a hostelben, ahol Amman lakott.

Az anya mentegeti a terroristát, szerinte „egy kedves és udvarias fiú" volt, azzal védte, hogy véleménye alapján az internet és a börtön miatt radikalizálódott. Haleema Faraz Khan szerint a fia egyetemre készült, legalábbis az anyjának ezt állította.

Az öt gyereke közül ő volt a legidősebb.

Ammant amúgy

terrorcselekményekre biztató szélsőséges tartalmak birtoklása és terjesztése miatt ítélte el 2018-ban a londoni központi büntetőbíróság.

A terrorelhárító szolgálatok annak idején feltárták azt is, hogy a fiú lefejezésekről készített videókat osztott meg barátnőjével, akit arra biztatott, hogy ölje meg „hitetlen" szüleit, és maga is terrortámadásokra készült Londonban.

Mi történt a sérültekkel?

A hatóságok szerint a késes támadásban ketten sebesültek meg, egy személy pedig a rendőri intézkedés következtében szenvedett kisebb sérüléseket.

Sudesh Amman egy 40-es éveiben járó férfit és egy 50-es nőt késelt meg.

A férfit életveszélyes állapotban vitték kórházba, az állapota azóta stabilizálódott.

A nőt könnyebb sérülésekkel szállították kórházba, és vasárnap este már ki is engedték.

A támadóra a rendőrök által leadott lövések miatt egy 20-as éveiben járó nő is kisebb sérüléseket szenvedett, a golyók ugyanis betörtek egy ablakot, a szilánkok egy része pedig a testébe fúródott.