Az ukrán elnök aggódik amiatt, hogy Iránban elemzik a feketedobozokat

Irán, lelőtt ukrán repülő
Mentőegységek dolgoznak a Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án.
Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy megkapja a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait abban az esetben, ha Iránban nem sikerül kinyerni a rajtuk lévő információkat.
Vágólapra másolva!

Az államfő az 1+1 ukrán televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, az iráni fél felajánlotta, hogy ukrán szakértők vegyenek részt a helyszínen a katasztrófában megrongálódott, a gép repülési adatainak, illetve a pilótafülkében elhangzott beszélgetések rögzítésére hivatott feketedobozok dekódolásában, és az ukrán szakértők hétfőn el is utaznak Iránba.

Zelenszkij ugyanakkor elmondta, korábban

az ukrán szakértők véleménye az volt, hogy az iráni laboratórium technikailag nem alkalmas a súlyosan sérült adatrögzítőkből az adatok kinyerésére.

Azt is mondta, az iráni elnök utolsó megbeszélésükkor biztosította afelől: amennyiben nem sikerül kinyerniük megfelelően az adatokat a feketedobozokból, átadják őket Ukrajnának.

„Az iráni elnök a szavát adta nekem, hogy bármilyen tárgyat, bizonyítékot megosztanak velünk, és elvihetjük a feketedobozokat is. Ezért úgy gondolom, hogy ha a szakembereink odarepülnek, felhatalmazással kell rendelkezniük arra, hogy amennyiben hiányosan dekódolják a feketedobozokat, akkor elhozhassák őket" – mondta az ukrán elnök.

Mentőegységek dolgoznak a Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án Forrás: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 176-an haltak meg. Irán eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy a gép balesetet szenvedett, majd pár nappal később beismerte, hogy

a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből.

Január 19-én Haszan Rezaifár, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatója kijelentette, hogy - a korábbi hírekkel ellentétben - Irán egyelőre nem adja át sem Ukrajnának, sem Franciaországnak a katasztrófában megsérült feketedobozokat, hanem megpróbálja előbb saját maga megnyitni és leolvasni az adatokat róluk.

Ukrajna ezt megelőzően több ízben kérte Irántól, hogy adja át neki a feketedobozokat, jelezve, hogy

Kijevben is van olyan speciális laboratórium, mint Franciaországban, amelyben képesek megnyitni a súlyosan megrongálódott adatrögzítőket.

Az iráni bejelentés után Ukrajna ismét közölte, hogy tovább konzultál Iránnal a feketedobozok ukrán szakértőknek való átadásáról.