Teheránba utazik az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője

Josep Borrell, spanyol külügyminiszter
MADRID, SPAIN - JUNE 8: New Spanish Foreign Affairs Minister, Josep Borrell is seen upon his arrival at La Moncloa Palace to attend the first cabinet meeting chaired by new Spanish PM Sanchez, in Madrid, Spain on June 8, 2018. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Teheránba utazik Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn - jelentette be Abbász Muszávi iráni külügyi szóvivő vasárnap.
Vágólapra másolva!

December eleji hivatalba lépése óta ez lesz az első alkalom, hogy felkeresi az iszlám köztársaságot. Az uniós diplomácia vezetője Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszterrel és más, magas rangú tisztségviselőkkel is találkozik - írta közleményében Muszávi.

Trump 2018-ban mondta fel az atomalkut

Borrell feszült időszakban érkezik Iránba.

Az iszlám köztársaság az elmúlt hónapokban többször kikelt Franciaország, Németország és Nagy-Britannia ellen,

mert szerinte nem tettek semmit a 2015-ös többhatalmi atomalku megmentéséért. A nemzetközi szerződést mindhárom ország aláírta, Oroszországgal, Kínával és az Egyesült Államokkal együtt.

Donald Trump amerikai elnök 2018 májusában egyoldalúan felmondta az egyezséget, amely az iráni nukleáris programot volt hivatott kordában tartani a szankciók feloldásáért cserébe.

Washington a felfüggesztett büntető intézkedéseket is újra életbe léptette.

Ezt követően Irán is fokozatosan felhagyott a megállapodásban vállalt kötelezettségei teljesítésével.

Januárban már találkoztak

Borrell januárban Brüsszelben már találkozott Zaríffal az európai külügyminiszterek iráni-amerikai válságról folytatott tanácskozásán.

Borrell januárban Brüsszelben már találkozott Zaríffal Forrás: AFP/Anadolu Agency/Burak Akbulut

Washington január elején a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében célzott dróncsapással végzett Kászim Szulejmánival, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységének parancsnokával. A lépés nagy felzúdulást váltott ki az iszlám köztársaságban, és Teherán ezt követően fokozta az urándúsítást.