Boris Johnson: Nem fogjuk elfogadni a társulási szerződést

Horizontal Britain's Prime Minister Boris Johnson gestures during a meeting with President of Egypt Abdel Fattah el-Sisi at 10 Downing Street in central London on January 21, 2020, ahead of their meeting. (Photo by HENRY NICHOLLS / POOL / AFP)
Boris Johnson
Vágólapra másolva!
Boris Johnson kijelentette, hogy Nagy-Britannia a Brüsszellel folytatott szabadkereskedelmi megállapodásról szóló tárgyalás során nem fogja elfogadni az Európai Unióval közös társulási szerződést.
Vágólapra másolva!

A brit miniszterelnök hétfői beszédében fogja hivatalosan is megerősíteni álláspontját, ahogy az EU főtárgyalója, Michel Barnier is bemutatja javaslatát. Az EU sajnálatát fejezi ki, hogy az Egyesült Királyság kilépett, de tiszteletben tartja a britek döntését.

Boris Johnson beszédében arra is kitér majd, hogy bevezetik a vámellenőrzéseket Nagy-Britannia határain, ha az EU-val nem sikerül megkötni a kívánt kereskedelmi megállapodást - írja a BBC.

Boris Johnson Forrás: AFP/POOL/Henry Nicholls

Dominik Raab külügyminiszter a Sky News Sophy Ridge vasárnapi műsorában elmondta, hogy az Egyesült Királyság nem szeretne egyetlen keretbe foglalt szabályrendszert adó megállapodást kötni az EU-val."Ez jelenleg nincs a napirendünkön" - tette hozzá. Jonathan Ashworth árnyék-egészségügyi miniszter elmondta: "Nem akarjuk, hogy a környezetvédelmi előírások, vagy a munkahelyi jogok enyhüljenek."

Az egyik lehetőség, amelyet a brit miniszterelnök támogathat, egy kanadai típusú szabadkereskedelmi megállapodás lenne, amely vámmentes kereskedelmet tesz lehetővé az áruk többségénél, de nem tartalmazza az Egyesült Királyság domináns szolgáltatóiparát.

Az elmúlt napokban készített jelentések szerint az EU vezetői azt szeretnék, hogy az Egyesült Királyság továbbra is kövesse a brüsszeli szabványokra és az állami támogatásokra vonatkozó szabályokat - elismerve ugyanakkor az Európai Bíróság joghatóságát bármilyen kereskedelmi vitában. A brit kormány úgy gondolja, Brüsszel ezzel tulajdonképpen azt próbálja megkísérelni, hogy meghosszabbítsák az átmeneti időszakot, amelyről Boris Johnson korábban többször is kijelentette, hogy erről hallani sem akar - közölte a Sunday Telegraph.

Több helyen is Brexit-party köszöntötte a kilépést Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A miniszterelnök hétfői beszédében várhatóan kitér arra, hogy nem fogadják el az EU javaslatát, és nem enged a brüsszeli követeléseknek a márciusi tárgyalások megkezdésekor. Tervei között szerepel, hogy kihúzza a munkavállalók jogaival, az élelmiszer-higiéniai normákkal és a környezetvédelemmel kapcsolatos enyhítő szabályokat.

A kormány emellett előrelépést akar elérni a szabadkereskedelmi megállapodások megkötésében olyan országokkal, mint például az Egyesült Államok, Japán, Ausztrália és Új-Zéland.

Az EU társulási megállapodását mind a 27 uniós tagállamnak ratifikálnia kell, hogy hatályba léphessenek - ez valószínűleg nem történik meg február vége előtt. A tárgyalási keretet az uniós tagállamoknak kell jóváhagyniuk a tanácsban. Ez gyakorlatilag egy felhatalmazás, amely meghatározza, hogy az unió képviseletében az Európai Bizottság milyen szempontok figyelembe vételével köteles tárgyalni, miről tárgyalhat és miről nem más országokkal.

Az Egyesült Királyság tagsága január 31-én szűnt meg, de a kiválási megállapodás értelmében az év végéig tartó átmeneti időszak alatt alig változik valami, viszont az Egyesült Királyság már nem vehet részt az uniós döntéshozatalban. Az átmeneti időszak meghosszabbítható, de ettől Boris Johnson brit kormányfő egyelőre mereven elzárkózik.